Lokacija: R3.20/R3.22

Laboratorij za bioinformatiko je velika skupina na Fakulteti za računalništvo in informatiko, ki raziskuje tehnike in metode podatkovnih ved. Veseli nas prepletanje strojnega učenja in vizualizacije podatkov ter razvoj novih tehnik za raziskovanje podatkov in razložljivo umetno inteligenco.

 

Naš cilj je zasnovati intuitivne, uporabne ter vizualno všečne pristope tako za podatkovne znanstvenike kot za področne strokovnjake. Pri tem analiziramo podatke z različnih področjih, ki vključujejo

  • molekularno biologijo in biomedicino,
  • antropologijo, psihologijo,
  • spektroskopijo,
  • analizo slik in omrežij,
  • poslovno analitiko.


Naši partnerji prihajajo iz uglednih mednarodnih ustanov, kot so Baylor College of Medicine iz Houstona, Univerza Harvard iz Bostona, inštitut SOLEIL iz Pariza, Univerza v Pavii, Višja šola za ekonomijo (Higher School of Economics) iz Moskve ter inštitut Francis Crick iz Londona. Laboratorij je dobro opremljen za analizo velikih podatkov in računsko zahtevne naloge, saj razpolaga s skupkom računskih strežnikov, grafičnih procesorjev in diskovnih strežnikov.

Laboratorij razvija Orange (GitHub repository), enega najpopularnejših programov za strojno učenje in podatkovno analitiko, ki poleg vseh ključnih metod s področja vključuje tudi tehnike razvite v laboratoriju. Orange ima edinstven intuitiven grafični vmesnik, ki omogoča gradnjo analitičnih postopkov v okolju za vizualno programiranje. Program Orange uporablja močna skupnost z okoli deset tisoč tedenskimi uporabniki. (Poglejte si kratke videe za navodila in primere uporabe!) Sodelujemo tudi pri razvoju interaktivnih spletnih portalov za raziskovanje podatkov - primer takega portala je spletna aplikacija dictyExpress). Pred kratkim smo člani laboratorija postavili podatkovno bazo ter informacijsko in analitično infrastrukturo za raziskavo razširjenosti COVID-19).

Ponosni smo tudi na svoje pedagoške dosežke. Redno izvajamo delavnice, ki segajo od uvoda v podatkovno rudarjenje do bolj naprednih in zahtevnih tem. Delavnice v obliki študijskih predmetov izvajamo na prestižnih ustanovah, kot sta Baylor Collega of Medicine iz Houstona ter Higher School of Economics iz Moskve. Ponujamo tudi seminarje in delavnice) različnim skupinam, od izobraževanja javnega sektorja do specializiranih tečajev v podjetjih. Aktivno delujemo na promociji znanosti v širši javnosti in sodelujemo tako pri različnih znanstvenih festivalih kot na poletnih šolah in tednih programiranja.

 

 

  • Projekti

Zaključeni: