POLETNA ŠOLA FRI 2022

 

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) v sodelovanju s sodelavci s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani (UL PeF) v času poletnih šolskih počitnic, od 26. 6. do 1. 7. 2022, organizira računalniške delavnice. Te so namenjene osnovnošolcem, srednješolcem in študentom, ki želijo izpopolniti in nadgraditi svoje znanje s področja računalništva, informatike in razvoja aplikacij. Letos bodo delavnice ponovno potekale v živo v prostorih fakultete.

 

Prijave bodo odprte med 14. 4. (ob 10.00) in 21. 4. 2022 (ob 10.00) prek spletnega obrazca (na povezavi).

V primeru dodatnih prostih mest, bomo 25. 4. 2022 prijave odprli do zapolnitve.

 

Termin:
Od 27. junija do 1. julija 2022 (prvi teden šolskih počitnic)

 

Delavnice:

Kekčeve prigode (vsa mesta so zapolnjena)

 

Na delavnici se bomo spomnili prigod pogumnega in zvitega Kekca, ki se je vedno znal rešiti iz zagate. Naučili se bomo programirati v programskem okolju Snap!, ki je podobno Scratch-u oziroma temelji na  programiranju z delčki. Uporabili bomo tudi mikrokrmilnik  Micro:bit, s pomočjo katerega bomo ustvarjali digitalne zgodbe in igre sodobnega Kekca. Kot je v prostem času počel pastirček Kekec, bomo tudi mi izdelali svoje piščalke in mlinčke. Postavili pa se bomo tudi v vlogo tete Pehte in zbrali Kekčev pogum ter se lotili kemijskih poskusov. Upamo, da nastane tudi kaj užitnega in sladkega za energijo in krepitev naše domišljije med ustvarjanjem zgodb in iger.

Delavnico bodo izvedli kolegi s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Ciljna skupina: 4.-6. razred OŠ

Predznanje: zaželeno je predznanje programiranja z delčki (npr. Srcatch, Pišek)

Vodja delavnice: Irena Nančovska Šerbec

 

Spoznaj digitalni svet od bita do premika

Si želiš razvijati digitalne naprave? Ti je praktična izdelava elektronskih vezij zabavna? Na delavnici se bomo spoznali z načini in postopki načrtovanja, simulacije in praktične izvedbe elektronskih vezij. Začeli bomo s kratko predstavitvijo teoretičnih osnov digitalnega sveta oz. kako lahko od bita pridemo do premika. Nadaljevali bomo z načrtovanjem vezij in simulacijo njihovega delovanja. Nato bomo na eksperimentalnih ploščicah izdelali različna vezja z uporabo čipov, tipk/stikal, svetlečih led diod, uporov in drugih elementov. Za zaključek pa bo vsak udeleženec lahko zasnoval, izvedel in testiral svoj lasten projekt.

 

Ciljna skupina: 7.-9. razred OŠ

Predznanje: ni potrebno

Vodja delavnice: Mira Trebar

 

SPROGRAMIRAJ SVOJE MINECRAFT MESTO (vsa mesta so zapolnjena)

Si želiš postati arhitekt ali arhitektka svojega mesta v igri Minecraft? Na Poletni šoli FRI ti bomo pokazali, kako lahko z nekaj kliki miške in osnovnimi programerskimi ukazi Ljubljano preoblikuješ po svoje! Delavnico bomo začeli s sprehodom po Ljubljani iz projekta Minecraft Slovenija, ki se bo čez teden s pomočjo programiranja spremenila v čisto tvoje mesto.

 

Ciljna skupina: 7.-9. razred OŠ

Predznanje: zaželena je želja po ustvarjanju

Vodja delavnice: Matevž Pesek

 

OD INTERNETA STVARI DO DRONOV (vsa mesta so zapolnjena)

Na delavnici bomo na osnovi NodeMCU z ESP8266 postopno sestavili vremensko postajo z uro povezano v Internet. Naučili se bomo osnov programiranja v programskem jeziku Lua. Za prikaz vrednosti bomo uporabili moderne prikazovalnike LED in OLED. V drugem delu delavnice bomo spoznali, kako se majhni računalniki in senzorji uporabljajo za vodenje dronov – kvadrokopterjev. Kvadrokopter se bomo naučili pilotirati z napravo za daljinsko vodenje najprej na računalniškem simulatorju nato pa v živo na prostem.

 

Ciljna skupina: 7.-9. razred OŠ in dijaki

Predznanje: osnovno poznavanje MS Windows operacijskega sistema

Vodja delavnice: Aleš Jaklič

 

PROGRAMIRANJE V VIŠJI PRESTAVI

Naloge na tekmovanjih iz programiranja se da dostikrat rešiti z osnovnim poznavanjem katerega od programskih jezikov in dovolj zdrave pameti. Na višjem nivoju pa postane vnaprejšnje poznavanje raznovrstnih trikov, podatkovnih struktur in algoritmov vse bolj nujno. Skupaj bomo reševali probleme in naloge s preteklih tekmovanj, se pogovorili o zanje koristni teoriji in si ogledali rešitve. Šola je tako še posebej namenjena dijakom, ki odhajajo na IOI (International Olympiad in Informatics) ali CEOI (Central European Olympiad in Informatics). Naučili se bomo novih metod reševanja problemov, kako se lotiti reševanja algoritmičnega problema in kako biti uspešnejši na tekmovanjih iz programiranja.

 

Ciljna skupina: dijaki

Predznanje: osnovno programiranje

Vodja delavnice: Andrej Brodnik

 

OSNOVE PROGRAMIRANJA V PYTHONU (vsa mesta so zapolnjena)

Računalniške programe --- navodila, ki računalniku povedo, kaj naj počne --- pišemo v jezikih, ki so za razliko od človeških zelo omejeni, a povsem natančni in nedvoumni. Spoznali bomo osnove jezika po imenu python in računalnik z njegovo pomočjo pripravili do tega, da nas bo vljudno pozdravil, nam zastavljal računske naloge ali pa z nami odigral kakšno enostavno igro. Programi, ki jih bomo napisali, bodo preprosti, imeli pa bodo marsikaj od tistega, kar imajo veliki.

 

Ciljna skupina: dijaki in študenti

Predznanje: ni potrebno, zadošča osnovnošolska matematika

Vodja delavnice: Luka Fürst

 

Splošni pogoji

Poletna šola FRI je dejavnost Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, katere namena sta popularizacija področja računalništva in informatike ter promocija fakultete. Za potrebe promocije se dejavnosti, udeležence in izvajalce na poletni šoli tudi fotografira in snema. Fotografije in posnetke bo fakulteta uporabila za potrebe promocije svojih dejavnosti.

 

Prijavnina za udeležence znaša 105 evrov. Prijavnina krije stroške prehrane (kosilo in malica) in materialne stroškov izvedbe delavnic.

 

Prijave so odprte od četrtka, 14. aprila 2022, od 10. ure, in bodo odprte do četrtka, 21. aprila 2022, do 10. ure (povezava do prijavnice). Prednost bodo imeli tisti, ki še niso imeli možnosti udeležbe na Poletni šoli FRI in so se prijavili na delavnico, ki je glede na starost namenjena njim. V primeru, da bo več takšnih, ki bodo ustrezali tem omejitvam, bo o sprejetju odločil žreb.

 

Če bodo mesta še na voljo, se bodo prijave ponovno odprle in bodo odprte do zapolnitve vseh mest.
 
V primeru, da boste na delavnico sprejeti, vam bomo v nekaj dneh posredovali vse potrebne informacije glede plačila prijavnine. Vse podrobnosti o urniku delavnic bomo udeležencem poslali po elektronski pošti najkasneje en mesec pred pričetkom poletne šole.

 

Če prijavnine ne boste poravnali v roku enega tedna, bomo vaše mesto predali drugemu kandidatu. V kolikor se boste od Poletne šole FRI odjavili vsaj dva tedna pred začetkom, vam prijavnino povrnemo.

 

Z oddajo prijavnice se strinjate, da vaše vnešene osebne podatke uporabljamo v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov in izključno za potrebe izvedbe Poletne šole FRI 2022. Vaše osebne podatke iz prijave bomo hranili do konca Poletne šole FRI. Udeleženci, ki želite tudi vnaprej prejemati obvestila o poletnih šolah, delavnicah in drugih dejavnostih fakultete, namenjenih širši javnosti, lahko označite to možnost.

 

Obveščanje

Če želite biti obveščeni o odprtju prijav na Poletne šole in o drugih dogodkih za širšo javnost, ki jih organiziramo na fakulteti, se prijavite za obveščanje na elektronski naslov poletnasola@fri.uni-lj.si. Tako pridobljen elektronski naslov bomo uporabili le za obveščanje o omenjenih dogodkih. Soglasje lahko kadarkoli prekličete.