ROBO LIGA

 

Robo liga FRI je  tradicionalno univerzitetno tekmovanje v programiranju avtonomnih robotov Lego Mindstorms. Osnovna naloga tekmovalnih ekip je, da sestavijo robota, ki mora avtonomno opraviti raznovrstne naloge. Letošnji izziv postavi robota v vlogo čebelarja, ki mora v omejenem času pobrati panje s čebelami in jih pripeljati domov in s tem prinesti zmago svoji ekipi. Ekipe bodo robote izpopolnjevale od februarja do velikega finala v oktobru.

 

ROBO LIGA 2020: Čebelnjak

 

(Pretekle dogodivščine Janeza in Franca lahko najdete v lanskih pravilih.)

Prišlo je poletje 2019 in sadovnjaki so samevali. Le redkokatera veja se je šibila pod težo sadja. Roboti so hitro pobrali ubogi pridelek in še preden bi lahko oče sadovnjak predal enemu od sinov, je k njemu prišla multinacionalka, ki je tam hotela postaviti tovarno. Za kmetijsko zemljišče mu je ponudila trikratnik vrednosti v registru nepremičnin na portalu E-prostor Geodetske uprave Republike Slovenije.

Oče je zemljiše prodal, vsak od sinov pa je dobil polovico kupnine. Vendar sta sinova kmalu ugotovila, da denar s seboj ne prinese samo bogastva, ampak tudi dolžnosti do družbe in okolja.

Da bi poskrbela, da se podobna katastrofa ne bi pripetila še drugim sadjarjem in bi hkrati očistila svojo vest, ker sta v svojo vas pripeljala velikega onesnaževalca, sta se sinova Janez in Franc odločila, da bosta postala čebelarja. Tako bosta lahko svoje čebele vozila v sadovnjake na pašo, kjer bodo oprašile drevesa, v zameno pa bosta dobila med.

Med je seveda boljši, če ga čebele naberejo na bolj eksotičnih rastlinah, zato sta Janez in Franc naročnike začela iskati čim dlje stran od doma. Da bi lahko bila več doma in skrbela za ostarega očeta, sta se sinova odločila, da bosta svoje panje naredila samovozeče. In tako pomoč spet iščeta pri najboljših izdelovalcih samostojnih robotov - pri vas.

 

V sredo, 11. novembra 2020, bo na Youtubu in Facebooku Fakultete za računalništvo in informatiko UL ob 16.00 premierno predvajanje finala Robo lige FRI 2020.

 

 

POTEK IN PRIJAVA

 

Prijavite se na: https://forms.gle/RjYGpdLMhW5MN27E9

Rok za prijavo je 1. 2. 2020.

V nekaj dneh po zaključenih prijavah bomo prijavljene ekipe obvestili o terminu in kraju uvodnega srečanja. Na njem bomo podrobno razložili pravila in potek tekmovanja ter tekmovalcem razdelili komplete Lego.

 

1. februar 2020, 23:59

  

Prijave

  Zaključek zbiranja prijav

28. oktober 2020

  

Tekmovanje

  Izvedba tekmovanja na daljavo - le člani ekip (prek spletne povezave)

11. november 2020

  

Premiera

  Premierno predvajanje posnetka tekmovanja z razglasitvojo zmagovalcev


Tekmovalne ekipe lahko štejejo največ tri člane. Letnik, študij ali fakulteta niso pomembni. Izmed prijavljenih bomo Izbrali predvidoma največ 16 ekip. Ekipe s svojim kompletom EV3 bodo zagotovo izbrane. V primeru, da nimate svojega kompleta EV3, ga boste do konca tekmovanja dobili na izposojo pri nas.

Študenti FRI lahko pridobite 3 KT z aktivnim sodelovanjem ali s pomočjo pri organizaciji (v sklopu predmetov Računalništvo v praksi in Obštudijska strokovna dejavnost).

 

TEKMOVALNI IZZIV

 

Vsaka ekipa sestavi svojega avtonomnega robota – prenašalca čebeljih panjev. Roboti tekmujejo na poligonu, ki predstavlja polja in sadovnjake. Na njem se nahajajo panji, ki so lahko zdravi ali bolni, in dve skladišči. Naenkrat tekmujeta dva avtonomna robota, ki imata nalogo, da v omejenem času v svoje skladišče prineseta čim več zdravih panjev in poskrbita, da je v njem čim manj bolnih. Robota navigirata po poligonu s pomočjo podatkov, ki jih preko brezžičnega omrežja pridobita s strežnika. Slednji budno spremlja dogajanje na poligonu s pomočjo kamere nameščene nad njim.

Več informacij lahko najdete na repozitoriju Robo lige FRI in spletni učilnici.

 

Potrebna znanja in veščine

 

Tekmovalne ekipe potrebujejo osnovno znanje programiranja in veselje do sestavljanja Lego kock. Zelo pomemben je občutek za delo v skupini in zagnanost k reševanju novih izzivov.

Tekmovalci izdelajo program, ki se izvaja na robotu Lego Mindstorms EV3. Izbirajo lahko med množico programskih jezikov, med katerimi je najbolj priljubljen Python.