Teden programiranja

 

V okviru Evropskega tedna programiranja na fakulteti vsako leto v oktobru organiziramo brezplačne delavnice za osnovnošolce, srednješolce in starejše. Fakulteta za računalništvo in informatiko v okviru Evropskega tedna programiranja, ki se poteka oktobra, organizira brezplačne delavnice za osnovnošolce, srednješolce in starejše. Delavnice ne zahtevajo nobenega predznanja. Nasprotno, njihov namen je širiti veselje do računalništva in programiranja med neračunalnikarji.
 

V sklopu tretjega tedna programiranja smo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto in skupino ženskih programerk CodeCatz na Fakulteti za računalništvo in informatiko organizirali pet delavnic od 17. do 23. oktobra 2016.

 

Code Catz – za ženske

Programerke začetnice so imele priložnost ustvariti in objaviti svojo predstavitveno spletno stran.

 

Moja prva mobilna igra – za otroke

Matevž Pesek in Manca Žerovnik sta udeležence iz osnovnih šol naučila, kako razviti preprosto mobilno igro z uporabo programske opreme AppInventor.

 

Robotske roke, malinova pita spreminja svet – za otroke

S pomočjo miniaturnega računalnika Raspberry Pi2 so se osnovnošolci spoznali z osnovami Pythona.

 

Labirint – za otroke 4. in 5. razreda OŠ

Otroci so se lahko preprosto naučili osnov programiranja v Scratchu. To je okolje, v katerem lahko otroci sprogramirajo zgodbo, igro ali kaj bolj zapletenega.

 

Prolog – za odrasle in starejše

Predavanje o programu za programiranje Prolog in vaje z uporabo inteligentnega sistema za učenje programiranja Code Q, ki so ga razvili v Laboratoriju za umetno inteligenco na FRI.

 

Evropska iniciativa "Code Week" spodbuja mlade, odrasle in starejše k programiranju ter posameznike motivira k učenju in iskanju programskih rešitev. Dogodki potekajo istočasno v 50 državah sveta pod okriljem prostovoljnih organizatorjev in ambasadorjev iniciative. Več informacij o Tednu programiranja najdete na spletni strani codeweek.eu.