• XLAB: odprta koda, odprte ideje in xDružina
Objave

"Vedno predaj naprej, kar si se naučil," pravi Yoda. Ker je mojstra treba poslušati, v XLAB-u živijo po njegovi modrosti. Si želiš prispevati k odprti kodi, pustiti svoj pečat in vračati skupnosti? Se (skoraj v copatih) sprehajati iz faksa v pisarno? Se bojuješ za kibernetsko varnost? Ti misel na brezmejne zmožnosti interneta stvari in umetne inteligence ne pusti spati? Si z glavo v oblakih, a s prsti odločno na tipkovnici? XLAB razvija pametne rešitve. Pametna odločitev pa je v tvojih rokah. Sprejmeš izziv? Postani del xDružine.


XLAB, ki zaposluje več kot 120 ljudi, je eden izmed vodilnih ponudnikov računalništva v oblaku. Omogočajo oddaljen dostop do namizja, uvajajo sisteme, ki poenostavljajo upravljanje in avtomatizacijo oblaka, nudijo spekter rešitev za kibernetsko varnost in kriptografijo, raziskujejo možnosti združevanja platform interneta stvari, preko analitike in algoritmov umetne inteligence razvijajo najsodobnejše rešitve za skupine zahtevnih problemov in so aktivni v odprtokodni skupnosti. Uporabljajo tehnologije, kot so Ansible, OpenStack, Kubernetes, OpenShift,  ManageIQ, Wazuh, oM2M in mnoge druge. 

 

Na globalnem trgu so prisotni z rešitvami za dostop do oddaljenega namizja (ISL Online), kot uradni partner za integracije v Red Hatove rešitve za upravljanje (XLAB Steampunk) ter z rešitvami za medicinsko vizualizacijo in diagnostiko (MedicView), 3D vizualizacijo geografskih podatkov (Gaea+) in takojšnje lociranje klica v sili (SmartLocator). 

 

Ponosni so na svoj močan raziskovalni oddelek, ki jih je popeljal med najboljših 50 malih in srednje velikih podjetij (MSP) glede na število odobrenih evropskih raziskav v programu Horizon 2020 in na prvo mesto med MSP v Sloveniji. 

 

Predvsem pa so XLAB ljudje. 

 

Ljudje, ki verjamejo, da vsak neprecenljivo doprinese k celoti. 

 

 "Naredi ali ne"

 

Če tudi ti upoštevaš modrosti mojstra Yode, potem že med študijem razmišljaš v smeri uresničevanja in razvoja svojega potenciala. XLAB ti nudi neusahljive vire svežega znanja in nenehno učenje v širokem bazenu raziskovalnih in odprtokodnih projektov. 

 

Prisegajo na dopolnjevanje svežih idej in zrelih izkušenj, ki ustvarjajo neustavljivo sinergijo. Da se hitro uvedeš in aktivno prispevaš svoje prodorne zamisli, dobiš svojega mentorja, ki ti pokaže področja in tehnologije, s katerimi bogatijo (IT) svet, in skupaj ugotovita, po katerih odprtih morjih boš najbolj suvereno plaval/-a. 

 

Njihova lokacija v bližini fakultet ti omogoča, da že v času študija nabiraš delovne izkušnje, se spopadaš s kodo, dešifriraš gore podatkov, rešuješ izzive in dosegaš preboje. 

 

Pozabi na “štempljanje”

 

So gospodarji svojega časa. Kdo pravi, da se delo lahko opravlja le ob določeni uri, v pisarni, kjer si podvržen sosedovemu škrtanju z zobmi in mrmranju nečesa, kar bi naj bilo pesem? XLABovci radi obračajo okvirje na glavo. 

 

Raje delaš v pižami, na vrhu Šmarne, ob pogledu na morje, v svoji najljubši kavarni? Vedo, da je pomembno, kako je delo narejeno, ne kje, zato prakticirajo tudi delo na daljavo. Se pa vseeno radi srečujejo v pisarni, kjer jih v kuhinji čaka neomejena zaloga kave, čajev, prigrizkov, svežega sadja in zabavnih prigod sodelavcev. Če je res kriza, koda pa res trmasta, imajo tudi skrito zalogo energijskih pijač. Ampak ker skrbijo za zdravje, naj ti od zgornjega v spominu ostane sadje!

 

Razumejo, da ima vsak drugačen način doseganja rezultatov. Zato ne verjamejo v “štempljanje”, verjamejo pa v ekipno delo v sproščenem vzdušju, fleksibilnost, izmenjavo idej, spoštovanje, skupno rast.

 

Delo temelji na zaupanju. Zaupajo ti, da daješ najboljše, kar zmoreš, znaš in si, ti zaupaš njim, da to predanost, vnemo in iskro prepoznajo in nagradijo.

 

Dom je tam, kjer so XLABovci

 

Kaj je boljše od team buildinga? Štirje team buildingi! Vsako leto organizirajo štiri druženja: zimskega, poletni piknik, jadranje in divjo novoletno zabavo. In še nešteto manjših. Spontanih. Včasih jih prime in imajo sladoledni dan. Pečejo palačinke. Jejo pico. Da se še bolj povezujejo in združujejo koristno s prijetnim, skrbijo z xChallengi: posebnimi izzivi, v katerih na zabaven način živijo njihove vrednote, osebnost in kulturo. 

 

Pravijo, da si družine ne moreš izbirati. Ha!

 

Ker se z užitkom podijo za različnimi perspektivami, glasno oporekajo: xDružina je edina družina, ki si jo lahko izbereš sam/-a. Čudovit nabor ljudi z vseh vetrov z eno skupno misijo: “Get IT done.”

 

Če se vidiš v delu na vznemirljivih mednarodnih projektih, razvoju novih tehnologij, ki osvajajo trg, sodelovanju z vrhunskimi svetovnimi strokovnjaki, jim piši ali pojdi na kavo.

 

Slavijo drugačnost, pogum in gledanje na svet skozi magenta očala. Bodi del večje slike. Vedno z veseljem sprejmejo ambiciozne sanjače, ki vedo, kako sanje spremeniti v produkte, ki delajo svet boljši.

 

Za vse pustolovce in pustolovke, ki jih puščica v koleno ne ustavi.

 

---

 

Prispevek je promocijska objava podjetja XLAB, velikega pokrovitelja Poletne šole FRI 2019.