• Sodelovanje FRI v superračunalniškem omrežju SLING
Novice

Dekan Fakultete za računalništvo in informatiko UL prof. dr. Bojan Orel in direktor Arnesa mag. Marko Bonač sta 14. junija podpisala pismo o nameri za sodelovanje v superračunalniškem omrežju SLING.


Slovenska iniciativa za nacionalni grid (SLING) je konzorcij za razvoj omrežja grid in upravljanje razpršenih računskih infrastruktur v Sloveniji. Slovensko iniciativo za nacionalni grid vodi Arnes, ki tudi zastopa Slovenijo v evropskih in svetovnih organizacijah ter v okviru iniciative uporabnikom zagotavlja osrednje nacionalne infrastrukturne storitve ter dostop do Arnesove gruče, ki je na voljo vsem slovenskim raziskovalcem in vsem upravičencem Arnesa.

Za uporabnike gruče Arnes v okviru dejavnosti omrežja SLING organizira delavnice in izobraževanja ter zagotavlja podporo pri nameščanju programske opreme ter paralelizaciji nalog. Ob tem vsi člani SLING sodelujejo pri razvoju infrastrukture ter izmenjavi znanja in tako spodbujajo uporabo mrežnih superračunaliških tehnologij v Sloveniji, kar se v zadnjih letih kaže z močnim povečanjem števila uporabnikov.

Več o omrežju SLING in možnostih pridobitve dostopa do superračunalniške infrastrukture za raziskovalne namene preberite na spletni strani FRI Raziskovalna infrastruktura.