• Comtrade: enostaven začetek kariere
Novice

Si želiš ustvariti kariero v mednarodnem podjetju z imenitno ekipo in delati na vodilnih projektih IT-industrije?

Skupina Comtrade je mednarodno podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT-rešitev in storitev razvoja programske opreme. Soustvarja ga več kot 1000 sodelavcev, ki so razpršeni v 8 državah. V skupino spadata tudi podjetji Comtrade 360 in Comtrade Gaming. Comtrade 360 je eno izmed najbolj izkušenih ponudnikov IT-rešitev v regiji. Podjetje sodeluje z velikimi mednarodnimi podjetji na razvoju programskih rešitev s področja zaščite podatkov, razvoja aplikacij v oblaku, spletne varnosti in umetne inteligence. Comtrade Gaming pa je z več kot 15-letnimi izkušnjami in več kot 280 sodelavci postal vodilni dobavitelj programske opreme in tehnologije za igralniško industrijo. V nadaljevanju vam predstavljamo dva pomembna projekta, s katerima želimo študentom omogočiti konkretno izkušnjo in vam olajšati prehod v delovno okolje.


Poletna šola EDIT

Ena izmed letnih aktivnosti, ki je letos bila izpeljana s strani Comtrade 360 je mednarodna poletna šola EDIT. Poletno šolo EDIT Comtrade pripravlja že 25 let za študente, ki se ne bojijo novih znanj in ustvarjanja. Letošnja poletna šola je izjemoma potekala v online okolju in udeležence naučila osnove dev-opsa s pomočjo odprtokodne tehnologije.

Študenti informacijskih tehnologij in sorodnih smeri iz Bosne in Hercegovine, Slovenije in Srbije, so znova pokazali svojo inovativnost in kreativnost pri tekmovanju in reševanju nalog. Mentorji in vsi, ki so sodelovali pri organizaciji letošnjega programa, pa so ocenili, da prihodnost regionalne informacijske tehnologije s tako motiviranimi mladimi upi ni vprašljiva.

Vsi študentje poletne šole EDIT so skrbno in s polno koncentracijo namenjali svoje poletne dneve danim projektom, v zameno pa so dobili koristne nasvete, ki jim bodo zagotovo pomagali pri uspešnem začetku želene kariere v IT. Comtradeov EDIT je bil osredotočen na učenje novih poklicnih veščin, organiziran pa je bil tudi zato, da bi študentom zagotovil popolno izkušnjo z različnimi dodatnimi delavnicami, druženjem in team buildingom. Udeleženci iz Slovenije so tako na team buildingu imeli priložnost s supom raziskati skrivnosti Ljubljanice in se tudi na ta način povezati s svojimi kolegi s področja IT.

»EDIT predstavlja odskočno desko na študente iz celotne regije, saj imajo priložnost spoznati delo v velikem mendarodnem podjetju, za Comtrade pa je spoznanje, da študent nameni cel teden počitnic takšnemu dogodku za razvoj svojih sposobnosti in učenje novih tehnologij, neprecenljivo. Študenti naše poletne šole so visoko motivirani, saj tukaj pridobijo zelo potrebno prakso in priložnost spoznati iz prve roke, kako poteka delo v realnem okolju« je povedal Peter Hriberšek, VP operacij v podjetju Comtrade 360.

Poletna šola namenjena študentkam in študentom tehnično usmerjenih fakultet se izvaja vsako leto, zato pridno spremljaj socialna omrežja podjetja Comtrade ter se ob prvi priliki prijavi na dogodek, ki ti bo razširil obzorja in ponudil vstopnico v poslovni svet IT!

 

Onboarding akademija

V podjetju Comtrade Gaming je več kot 40 sodelavcev, ki sodelujejo pri ustvarjanju uspešne zgodbe že več kot 20 let. Med njimi je tudi Jure, ki je v vseh teh letih prehodil pot od “Junior Developerja” do “Senior Lead Engineerja”. Zadnjih nekaj mesecev se ukvarja z razvojem Onboarding akademije, ki bo vsem novozaposlenim razvijalcem omogočila enostavnejšo asimilacijo tako na tehničnem, kot tudi na socialnem in kulturološkem področju.

Ob podatku, da se je samo letos ekipi Comtrade Gaming pridružilo več kot 40 novih sodelavcev in da konstantno rast podjetja pričakujemo tudi v prihodnje, je jasno, da bo Akademija pomembno prispevala k stabilnosti procesov, gradnji timske povezanosti in spodbujanju kulture deljenja znanja.

 

Jure, v podjetju Comtrade si zaposlen že 20 let. V tem času je tvoj karierni razvoj potekal od mesta »Junior Developer« do mesta »Senior Lead Engineer«. Kako težek ali enostaven je bil zate ta razvoj?

To potovanje je zame bilo in še vedno je zelo naravno. Nikoli nisem imel posebnega načrta, ampak le dobro definirano, kaj mi je všeč in kaj ne. Comtrade mi omogoča, da se razvijam v svoji coni udobja, obdan s sodelavci, ki jim je deljenje znanja prirojeno, zato se tu počutim zelo domače. Seveda je bilo potrebnega veliko truda, a celotna izkušnja je bila in še vedno je prijetna zaradi ljudi, s katerimi delam.

 

V zadnjih mesecih delaš na novem projektu, to je Onboarding akademija. Kakšno je poslanstvo akademije in zakaj je tako zelo pomembna za vse nove sodelavce na področju razvoja programske opreme?

Vsaka organizacija definira, kaj počne, a le nekaj jih razmišlja o tem, kako to počnejo. Z Onboarding akademijo bomo poskusili pokriti oboje. Novim sodelavcem bomo omogočili tehnično podporo in mentorstvo in jim na ta način zagotovili ključno znanje, ki ga potrebujejo za opravljanje dela. Enako pomembno je, da novozaposlene vpletemo v kulturo Comtrade Gaming z namenom ustvarjanja in krepitve socialnih vezi ter prenosa znanja med sodelavci. Seveda smo to počeli že prej, a vodja in mentor se težko izolirata iz svojega delovnega procesa v obsegu, ki bi ga novi sodelavec potreboval. Akademija je namenjena samo temu. Njen dolgoročni cilj je ohranjati zdrav delovni ekosistem, ki je prijeten za vse zaposlene in ki se izkazuje skozi uspešnost celotnega podjetja.

 

Kakšno je glavno sporočilo, ki bi ga rad prenesel našim novim sodelavcem?

Na kratko: “Bodi, kar želiš biti, mi pa bomo poskrbeli, da boš lahko najboljša verzija le-tega. Si oseba s potrebami, željami in prizadevanji, a tega ne jemljemo kot ovire. Obratno. To so tvoje prednosti, ki jih potrebujemo in želimo, da lahko kot podjetje rastemo. Danes se uči in razvijaj, jutri boš učil in vzgajal.”

 

Prispevek je promocijska objava podjetja Comtrade, pokrovitelja Poletne šole FRI 2021.