Prikaži le:
Prikaži vse laboratorije
Laboratorij za bioinformatiko se ukvarja s podatkovno analitiko, strojnim učenjem in zlivanjem podatkov. Razvite tehnike uporablja predvsem v bioinformatiki (odtod tudi ime): raziskuje pristope umetne inteligence za iskanje odgovorov na vprašanja s področja sistemske biologije, funkcijske genomike in biomedicine. Laboratorij razvija tudi programsko opremo, kot je Orange (http://orange.biolab.si) za analizo in vizualizacijo podatkov ter dictyExpress (http://dictyexpress.biolab.si) za analizo genske ekspresije.
Raziskovalna področja:
Računska biologija
Strojno učenje in umetna inteligenca
Laboratorij je vključen v temeljne raziskave povezane z biomedicinskimi signali in slikami. Glavni raziskovalni cilji so: razumevanje in opisovanje fizioloških fenomenov, grafično prikazovanje anatomskih detajlov in fizioloških funkcij in razmerij, vizualizacija biomedicinskih signalov in slik, razvoj standardiziranih podatkovnih baz z namenom študije fizioloških mehanizmov in vrednotenja zmogljivosti ter robustnosti razpoznavalnih tehnik, postavljanje kriterijev detekcije in razpoznavalnih tehnik za avtomatsko analizo bioelektričnih vzorcev, itd.
Raziskovalna področja:
Računska biologija
Strojno zaznavanje in multimedija
Raziskave laboratorija so usmerjene v računske metode za modeliranje, simulacijo in analizo bioloških sistemov s procesnimi zmožnostmi, bioloških sistemov, ki odražajo skupinsko dinamiko, in kvantnih celičnih avtomatov (QCA). Laboratorij je tako sestavljen iz treh skupin, in sicer Skupine za računske metode v sistemski in sintezni biologiji, Skupine za skupinsko dinamiko in Skupine QCA. Rezultati našega dela so bili objavljeni v najodmevnejših znanstvenih revijah, kot sta na primer Nanotechnology in Animal Behaviour.
Raziskovalna področja:
Računska biologija
Sistemi in mreže