• Prva slovenska uvrstitev v finale tekmovanja Google Hash Code
Novice

Doc. dr. Tomaž Hočevar (ULFRI), dr. Janez Brank (IJS), Gregor Kikelj (ULFMF) in Samo Kralj (Sowa Labs) so se z ekipo Univerze v Ljubljani na tekmovanju Google Hash Code med več kot 10.000 ekipami uvrstili na 30. mesto. Gre za prvo slovensko uvrstitev v finale Googlovih tekmovanj.


Tekmovanje Google Hash Code je programersko tekmovanje, na katerem se majhne ekipe s celega sveta spoprimejo z zastavljenim optimizacijskim problemom. Ekipe lahko pri reševanju problema uporabljajo poljubna orodja in programske jezike. Pomembno pa je tudi ekipno delo, saj so za iskanje čim boljše rešitve na voljo samo štiri ure.

Motivacija za letošnji problem je izhajala iz organizacije dela na Googlu. Ekipe so se soočile z optimizacijskim problemom razvrščanja projektov in dodeljevanja razvijalcev projektom v skladu z zahtevami projekta in znanji razvijalcev. Zastavljeni problem je vključeval tudi koncept mentoriranja in ekipnega dela, s katerim so lahko razvijalci s sodelovanjem na projektih nadgrajevali svoje znanje in tako pridobili kvalifikacije za sodelovanje na vse več prihodnjih projektih.

Izvrstno so se z ekipo Sigma males na 93. mestu izkazali tudi magistrski študenti smeri Podatkovne vede na ULFRI: Juš Hladnik, Matic Fučka, Miha Torkar in Anže Alič.