• Prva polnilnica za električna letala
Novice

V sklopu projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja so študenti treh fakultet Univerze v Ljubljani (FS, FRI, ALUO) v sodelovanju s podjetjem Pipistrel razvili prototip prve električne polnilnice za letala. Študenta UL FRI sta skrbela za programsko opremo, uporabniški vmesnik in komunikacijo polnilnice z letalom.


Cilj projekta je bila izdelava in postavitev (javne) polnilnice za električna letala, saj se je pri polnjenju električnih letal v praksi pokazala potreba po stacionarnem načinu polnjenja.  V sredu, 30. avgusta, so v podjetju Pipistrel električno polnilnico slavnostno zagnali in z njo napolnili električno letalo Alpha Electro.

Polnilnico so razvili študenti Fakultete za strojništvo v Ljubljani: Tine Černač, Andraž Papež, Erik Rojec, Jaka Križ in Luka Šparovec, Fakultete za računalništvo in informatiko: Rok Grmek in Jaka Kordež ter študentka industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnosti in oblikovanje Roberta Cetina, ki so delali pod mentorstvom asist. dr. Vanje Čok (LECAD laboratorij, UL FS), razvojnega inženirja Aljaža Pelicona (Pipistrel) in inženirja programske opreme Črta Gorupa (Pipistrel).

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.