• Pilotni projekt samodejnega podnaslavljanja televizijskih programov, pri katerem sodeluje UL FRI
Novice

Dekanja UL FRI izr. prof. dr. Mojca Ciglarič, minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in direktor javnega zavoda RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough so v sredo, 29. septembra 2021, podpisali pogodbo o izvedbi pilotnega projekta »Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov«, katerega cilj je v praksi preizkusiti delovanje aplikacijskega vmesnika za samodejno ustvarjanje podnapisov v televizijskih programih.


Samodejno podnaslavljanje bo osebam z okvaro sluha omogočilo spremljanje televizijskih programov in storitev in s tem tudi uresničevanje pravice do obveščenosti in sodelovanja v kulturnem življenju družbe.

 

»Današnji podpis pogodbe nam bo omogočil, da bomo z uporabo najsodobnejših tehnologij prispevali k večji dostopnosti kakovostnih medijskih vsebin, na primer za osebe z okvaro sluha. Razpoznavalnik namreč omogoča avtomatsko razpoznavo govora – iz posnetkov ali pa v živo. Razvili smo ga predvsem za tuje študente, da lahko s pomočjo avtomatske razpoznave in prevajanja sledijo našim predavanjem, čeprav slovenskega jezika ne znajo. Kot vidimo, pa je njegova uporabnost lahko precej širša.«
— dekanja UL FRI izr. prof. dr. Mojca Ciglarič v nagovoru ob slavnostnem podpisu pogodbe
 

V medijih: