• Obisk osnovnošolcev na FRI
Novice

Otroški smeh je pred kratkim napolnil Fakulteto za računalništvo in informatiko. Na Dnevu računalništva nas je namreč obiskalo kar 400 otrok iz osmih osnovnih šol, ki so se preizkusili na računalniških delavnicah, ogledali pa so si tudi raziskovalne laboratorije in fakulteto.


Pripravili smo jim številne delavnice, saj smo želeli mladim pokazati neskončne možnosti, ki jih računalništvo ponuja. Na delavnici Bitologija so spoznali »bite«, osnovne in najmanjše enote v računalništvu, na delavnici Risanje po navodilih pa so preizkusili svoje umetniške sposobnosti. Programirali so robote Lego Mindstorms ter z robotskimi rokami sestavljali stolpe iz kock, na delavnici Minecraft pa so se učili trikov, kako v igri Minecraft zgraditi svojo hišo ali kar celo mesto. Namesto klavirskih tipk so uporabljali limone in s pomočjo nekaj žic in programiranja nanje zaigrali preprosto melodijo. Nič manj zanimivi pa niso bili raziskovalni laboratoriji, kjer so spoznali robota Roombo, poiskali svojega slavnega dvojnika, si ogledali notranjost starih računalnikov, se spoprijeli celo z matematičnimi ugankami ter spoznali še druge demonstracijske projekte in dosežke naših raziskovalcev.

Na FRI vedno z veseljem sprejmemo mlade, ki bi rad izvedeli več o računalništvu, ter jim pokažemo s čim vse se na fakulteti ukvarjamo. Računalništvo je veliko več kot le brskanje po internetu in igranje računalniških igric, zato je prav, da otrokom približamo tudi njegovo ustvarjalno plat.