• Endava s posebnim programom za študente željne odlične IT kariere
Objave

Endavini izkušeni strokovnjaki bodo v vlogi mentorjev izvajali »Junior« program in tako več kot 20 mladim IT talentom omogočili prve korake na poti odlične kariere. O programu in poti od študenta na FRI do ene ključnih vlog v Endavi Slovenija, pa več pove Nejc Jakič, vodja »Development« discipline.


Ker se v Endavi zavedajo, da morajo tudi sami, kot veliko IT podjetje prispevati k razvoju bodočih IT strokovnjakov, so tako k utečenim oblikam sodelovanja s študenti (npr. študentsko delo) dodali strukturiran »Junior« program. Tako odpirajo vrata v IT svet več kot 20 študentom, IT talentom, ki do sedaj morda še niso izkoristili priložnosti, da svoje teoretično znanje preizkusijo v praksi. Vsi, ki bodo program uspešno zaključili, bodo imeli možnost redne zaposlitve v tem hitro rastočem podjetju, ki je že eden največjih ponudnikov storitev in zaposlovalcev s področja IT v jadranski regiji.

 

»Dejstvo, ki se ga v Endavi zelo dobro zavedamo je, da je trenutno povpraševanje po IT strokovnjakih vseh profilov na trgu dela veliko večje, kot pa ponudba. Aktivno smo sprejeli in se podali v »nov izziv« z aktivnostmi, ki so v pomoč IT začetnikom, da se lahko čim prej in čim bolj suvereno vključijo v najbolj zahtevne projekte. Vsi, ki bodo uspešno zaključili naš »Junior« program, se bodo lahko takoj naprej redno zaposlili v Endavi«, pravi Maja Brajković, Direktorica poslovne enote Endava Slovenija.

 

»Junior« program namenjen predvsem študentom, ki zaključujejo študij

Endavina prva izdaja »Junior« programa v Sloveniji je namenjena vsem tistim, ki želijo nadgraditi svoje strokovno in teoretično znanje z delom na velikih, inovativnih projektih nekaterih največjih svetovnih blagovnih znamk. Vse to pod vodstvom in s podporo izkušenih Endavinih mentorjev, ki so zavezani k deljenju svojega znanja.

 

Program je namenjen predvsem študentom, ki zaključujejo študij, torej diplomantom in študentom zadnjih letnikov, vsem vpisanim v magistrske programe in tudi ostalim IT entuziastom ne glede na predhodno znanje in izkušnje. Več o programu: SPLETNA STRAN.

 

Od študenta do vodje razvoja na Endavi

Eden od idejnih vodij Endavinega »Junior« programa v Sloveniji je Nejc Jakič, Vodja »Development« discipline, ki je prehodil zanimivo pot od študenta na FRI do ene ključnih vlog v Endavi Slovenija.

 

Zakaj si izbral ravno študij na FRI?
FRI me je prepričal že na informativnih dnevih. Poleg predstavnikov fakultete so povabili tudi nekaj podjetij, ki so na zelo privlačen način predstavili poklic programerja in možnosti razvoja kariere. FRI je bila edina fakulteta, ki sem jo obiskal med informativnimi dnevi in je znala predstaviti vizijo, kaj po končanem študiju.

 

Kako je potekala tvoja pot iz študijskih klopi v realno, poslovno okolje?
Že kot študent sem se pridružil takratnemu Hermes Softlabu. Odprl se mi je popolnoma novi svet, na mojo srečo pa sem prišel v podjetje, kjer so imeli dobro zastavljen načrt, kako »juniorjem« pomagati na začetku kariere. S pomočjo odličnega mentorja sem bil hitro vključen na prave, realne projekte, ki sem jih kmalu tudi sam vodil.

 

Kako pa te je študij (FRI) pripravil za delo v podjetju, kot je Endava?
Podobno, kot mnogo takratnih študentov, se nisem zavedal prave dodane vrednosti študija, dokler nisem spoznal, koliko znanja sem si nabral. Poleg standardnih stvari, kot sta programiranje in podatkovne strukture, sem največ uporabnega znanja pridobil na področju informacijske varnosti, kriptografije, podatkovnih baz, delovanja procesorjev.

 

Za vse tiste, ki Endave ne poznajo, v parih stavkih, kakšno podjetje je v resnici Endava?
Endava je ohranila vse pozitivne lastnosti Hermes Softlaba in seveda Comtrade Digital Services, ki je tega nasledil. Dodatno jih je nadgradila z večjo vpetostjo v mednarodno okolje in kar me najbolj navdušuje je, da imamo zelo jasno postavljene vrednote, ki so dejansko opazne in prepoznavne med vsakdanjim delom. Eden od glavnih fokusov je skrb za zaposlene, da ti postanejo največ kar so lahko. Lahko bi rekli, da je na voljo vse, od posameznika pa je odvisno, koliko si bo vzel.

 

Kaj je tisto, kar Endava ponuja svojim zaposlenim in zato odstopa iz povprečja?
Izpostavil bi dve glavni prednosti. Prva je gotovo »Sharesave Plan« program za vse zaposlene – enostaven način, kako s privarčevanim denarjem kupiti Endavine delnice po posebni ceni in s tem imeti dodatno korist od uspešnega poslovanja podjetja. Druga pa je velika vpetost v mednarodno okolje ter zrelost, zaradi katere nas trg prepoznava, kot zanesljivega partnerja. V praksi to pomeni, da imajo zaposleni na voljo projekte z zelo širokim spektrom domen in tehnologij, kjer vsak zase lahko najde tisto, kar ga najbolj zanima. Obstaja pa tudi možnost, da praktično kadarkoli zamenjaš projekt in skorajda začneš novo kariero, vendar kljub temu ostaneš v istem podjetju.

 

Imaš za konec mogoče še kakšno sporočilo vsem mladim, ki razmišljajo o prihodnosti svoje kariere?
Moj nasvet bi bil, da naj mladi najdejo tisto, kar jih zanima in po možnosti hkrati omogoča karierni razvoj. Napačna izbira študija ali poklica je lahko velika napaka, ki je težko popravljiva. Ena od prednosti inženirskih poklicev je širina, ki jo pridobimo skozi različne projekte in stranke. Hkrati pa je inženirsko delo tako polno izzivov in vsakodnevnih uspehov, da si težko predstavljam vedoželjnega študenta, ki v tem delu ne bi užival, enkrat ko ga dobro spozna.

 

---

 

Prispevek je promocijska objava podjetja Endava, pokrovitelja Poletne šole FRI 2021.