• Blaž Zupan in Biolab na lestvici 100 nosilcev sprememb Financial Timesa
V medijih

Financial Times je na lestvico "New Europe 100" med 100 nosilcev sprememb iz Srednje in Vzhodne Evrope uvrstil profesorja dr. Blaža Zupana in njegov Laboratorij za bioinformatiko s FRI, ki je razvil program za analizo podatkov Orange Data Mining.


Orange Data Mining (http://orange.biolab.si) je program za vizualizacijo in rudarjenje podatkov. Posebnost Orange-a je njegova enostavnost in prijaznost do uporabnika, ki mu - tudi brez obvladanja posebnih matematičnih ali statističnih znanj - lahko odpre vrata v svet znanosti o podatkih.

Z njim je mogoče raziskati, kako so podnebne spremembe odvisne od ekonomskega razvoja, kakšne so razlike med čivki Trumpa in Clintonove, kateri projekt bo pridobil financiranje na Kickstarterju, kdo je avtor grafita pod Tromostovjem, in ali je Shakespeare res napisal vse svoje igre. Pod vodstvom Blaža Zupana in Janeza Demšarja Orange že okoli 20 let razvija Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo v Ljubljani.

Z več kot pol miljona programskih vrstic je Orange verjetno največji slovenski odprtokodni projekt. Uporabljajo ga širom sveta tako na akademskih ustanovah kot v industriji. Citirajo ga vse pomembne spletne strani s področja znanosti o podatkih, program pa se redno uvršča v vrh “best of data mining software” seznamov na spletu.

Prispevki so dostopni na povezavah: