• Donacija 200 računalnikov za hardverske predmete
Novice

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je prejela novo donacijo 200 računalnikov STM32H750 Discovery podjetja STMicroelectronics, ki je prepoznalo prizadevanja in kakovostno delo izvajalcev pri predmetih s področja strojne opreme in vgradnih sistemov. PodjetjSTMicroelectronics je mutinacionalna korporacija in eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu. Verjetno so najbolj znani po ponudbi široke palete sistemov na čipu, ki vključujejo ARM Cortex jedra.


Računalniki STM32H750 Discovery so pomembni za poučevanje računalniških sistemov, sistemov na čipu in robnega računalništva zaradi svoje visoke zmogljivosti (Cortex-M7 jedro s hitrostjo do 480 MHz), nizke porabe energije, številnih integriranih perifernih naprav ter podpore za strojno pospeševanje.

 

Pouk vgradnih sistemov in organizacije računalnikov je danes ključen, ker omogoča razumevanje delovanja naprav, ki poganjajo številne sodobne naprave, kot so pametni telefoni, avtomobili, industrijski stroji in IoT naprave. Razumevanje organizacije računalnikov omogoča optimizacijo strojne in programske opreme, kar je bistveno za povečanje učinkovitosti in zmogljivosti sistemov. Vgradni sistemi pa so ključni za razvoj rešitev v avtomatizaciji, IoT, zdravstvu in številnih drugih področjih, kjer se zahteva hitra, zanesljiva in energetsko učinkovita obdelava podatkov.

 

Da bodo študenti imeli sedaj še boljše pogoje za delo in študij, gre velika zahvala zavzetima pedagogoma Robertu Rozmanu in Patriciu Buliću, ki sta se dogovorila za donacijo, ter seveda podjetju STMicroelectronics, ki je opremo doniralo. Študenti bodo donirane računalnike uporabljali pri predmetih Organizacija računalnikov (Rozman), Računalniška arhitektura (Rozman), Organizacija računalniških sistemov (Bulić), Vhodno-izhodne naprave (Rozman) ter Vgrajeni sistemi (Bulić).

 

--

Na fotografiji (z leve proti desni): Robert Rozman, Emil Leban (STMicroelectronics), Patricio Bulić