• Jer Pelhan s FRI prejel nagrado dr. Uroša Seljaka
Novice

Na Univerzi v Ljubljani so v četrtek, 3. oktobra 2024, že tretjič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov prve in druge stopnje študija v Sloveniji. Nagrado so prejeli trije študenti, med njimi tudi Jer Pelhan s Fakultete za računalništvo in informatiko UL. Čestitamo!


Namen nagrad je spodbujanje znanstvenih objav študentk in študentov in še večje vključevanje v raziskovalno delo. Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija – ASEF. 

 

Jer Pelhan s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je prejel nagrado doktorja Uroša Seljaka za najboljšo znanstveno objavo študentov prve in druge stopnje študija z naslovom DAVE – A Detect-and-Verify Paradigm for Low-Shot Counting. Mentor nagrajencu je prof. dr. Matej Kristan. 

 

Jer Pelhan se je v raziskavi ukvarjal s problemom detekcije in štetja objektov z malo učnimi primeri. Klasične metode detekcije objektov zahtevajo treniranje na izjemno velikih podatkovnih zbirkah, ki so finančno težje dostopne, kar onemogoča uporabo v številnih novih primerih brez obstoječih podatkovnih zbirk. Tovrstni primeri so pogosti v aplikacijah mikrobioloških raziskav štetja celic, v proizvodnih linijah ali v splošnejših primerih, denimo štetje novih objektov ali prevoznih sredstev v prometu.

 

Avtor je predlagal novo metodo za štetje DAVE, ki temelji na izvirni arhitekturi nevronske mreže. Z metodo je prepričal tudi na najprestižnejši konferenci računalniškega vida v Združenih državah Amerike. Preliminarne rezultate je predstavil na slovenski konferenci ERK 2023 in prejel nagrado za najboljši članek v sekciji Razpoznavanje vzorcev.

 

Jer Pelhan prejemnik nagrade

Foto: Bor Slana/STA