• Uspeh slovenskih dijakov na mednarodni računalniški olimpijadi
Novice

Konec junija je potekala mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2021, ioi2021.sg), ki jo je letos organiziral Singapur. Slovenski dijaki so dosegli najboljšo uvrstitev Slovenije na olimpijadi doslej, sicer pa so na tekmovanju močno prevladovali tekmovalci s Kitajske, ki so zasedli prva štiri mesta.


Zaradi koronavirusa je olimpijada v celoti potekala prek spleta, slovenska ekipa dijakov pa je sodelovala pod vodstvom ZOTKS. Dosegli so izjemen uspeh: Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj in Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana) in Matija Likar (II. gimnazija Maribor) sta osvojila srebrno medaljo, Domen Hočevar (Gimnazija Novo mesto) bronasto, zelo blizu medalje pa je bil tudi Lan Sevčnikar (II. gimnazija Maribor).

 

K uspehu so pripomogle tudi celoletne priprave na računalniška tekmovanja za dijake v okviru projekta NAPOJ v sodelovanju z ACM Slovenija in Fakulteto za računalništvo in informatiko UL. Priprave so potekale že tretje leto, kjer opažamo izrazit napredek v znanju dijakov. Upamo, da se bo trend nadaljeval in da si lahko izmed teh dijakov obetamo perspektivne študente na FRI.