• Strategija razvoja veščin UI za Evropo
Novice

Področje umetne inteligence doživlja neverjeten razvoj in vzpon, s tem pa narašča tudi povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih na tem področju. Evropska zveza za razvoj veščin s področja umetne inteligence (ARISA), prepoznavajoč ta trend rasti, predstavlja inovativno strategijo, namenjeno obravnavanju naraščajočega povpraševanja ter premostitvi vrzeli in neskladij na področju veščin umetne inteligence v Evropi.


Ključni cilj Strategije razvoja veščin s področja umetne inteligence za Evropo je sistemsko in strukturno vplivati na zmanjšanje primanjkljaja, vrzeli in neskladij na področju veščin umetne inteligence ter zagotoviti visok nivo in raznolik nabor veščin pri širokem spektru deležnikov. Strategija postavlja temelje za napredek v pobudah za izobraževanje in usposabljanje na področju umetne inteligence po vsej Evropi, s poudarkom na inovativnosti, vključevanju in etičnosti.

 

Strategija priznava različne potrebe deležnikov znotraj ekosistema umetne inteligence:

  • Za strokovnjake s področja umetne inteligence, kot so podatkovni znanstveniki, inženirji strojnega učenja in strategi za umetno inteligenco, strategija opredeljuje posebne zahteve glede tehničnega znanja in spretnosti glede na njihovo vlogo.
  • Za poklice, ki se ne ukvarjajo z umetno inteligenco, vključno z odločevalci v organizacijah in oblikovalci politik, strategija obravnava potrebo po temeljnem znanju in veščinah s področja umetne inteligence.

 

Strategija določa jasne cilje za hiter razvoj veščin s področja umetne inteligence po vsej Evropi. Z razvijanjem prilagodljivih, modularnih programov pridobivanja veščin s področja umetne inteligence se sredotoča na usklajevanje ponudbe izobraževanja s potrebami industrije. Pristop vključuje sodelovalno učenje v skupnosti razvoja veščin umetne inteligence, trajnostno spodbujanje ozaveščenosti o umetni inteligenci in spodbujanje dialoga o etični, vključujoči, na človeka osredotočeni umetni inteligenci. ARISA si prizadeva za aktivno prepoznavanje in zagovorništvo možnosti financiranja ter zagotavljanje krepitve zmogljivosti za vključevanje ključnih deležnikov v nacionalnih in lokalnih skupnostih.

 

Artificial Intelligence Skills Alliance (ARISA) pospešuje izpopolnjevanje in prekvalificiranje zaposlenih, iskalcev zaposlitve, vodij podjetij in oblikovalcev politik v poklice, povezane z umetno inteligenco, da bi odprli Evropo za nove poslovne priložnosti. Gre za štiriletni transnacionalni projekt, financiran v okviru EU programa Erasmus+.

 

ARISA vabi vse organizacije, ki sledijo misiji zagotavljanja razvoja veščin umetne inteligence v Evropi, da se v zvezo vključijo kot pridruženi partnerji.

 

Več o projektu: Spletno mesto ARISA / X / LinkedIn

 

Partnerji projekta:

Logotipi partnerjev projekta