• Prvo mesto študentov FRI na tekmovanju EESTech Challenge
Novice

V finalu regijskega tekmovanja EESTECH Challenge, ki je sredi maja potekalo v Novem Sadu v Srbiji, je zmagala ekipa študentov Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki so jo sestavljali Aleš Papič, Matej Račič in Tine Jozelj.


Tekmovanje EESTech Challenge organizira mednarodna študentska organizacija EESTEC, ki povezuje študente elektrotehniških in računalniških znanostih (EECS) na univerzah, inštitutih in tehničnih šolah v Evropi. Prvi krog tekmovanja so organizirale lokalne študentske organizacije EESTEC, v Sloveniji ga je organiziral EESTEC Ljubljana. Drugi krog pa je potekal v Novem Sadu, kamor so se uvrstile zmagovalne ekipe z lokalnih tekmovanj prvega kroga.

 

Letošnja tema izziva je bila Big Data Analysis. V finalu so morale ekipe obdelati podatke nakupovalnih košaric z nekaj miljoni nakupov. Tekmovalci so se morali spopasti z opisno analitiko, kjer je bilo treba izluščiti in predstaviti osnovne značilnosti podatkov, z iskanjem vzorcev ter s strojnim učenjem, katerega namen je bilo napovedovanje trendov in priporočanje izdelkov. Poleg rezultatov je bila pomembna tudi hitrost delovanja algoritmov, ki so bili zaradi velikosti problema primorani izkoriščati računsko moč gruče.