• Predstavitev poštne znamke Iskra Delta Triglav
Napovedi

Pošta Slovenije bo v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko ter Filatelistično zvezo Slovenije predstavila priložnostno poštno znamko Iskra Delta Triglav – prvi slovenski računalnik iz serije Slovensko industrijsko oblikovanje. Dogodek bo v četrtek, 3. novembra 2016, ob 17. uri v predavalnici 19 Fakultete za računalništvo in informatiko.


Takrat visokotehnološko podjetje Iskra Delta je v 80. letih prejšnjega stoletja bivšo skupno državo Jugoslavijo postavilo na svetovni zemljevid računalništva in informatike. Zaposleni so v Ljubljani razvijali zametke kitajskega medmrežja za komunikacijske potrebe tamkajšnje policije, prispevali k avtomatizaciji tovarn in razvili prvi osebni računalnik Triglav leta 1983. Ta sicer ni bil prvi računalnik podjetja, a vendar prvi osebni računalnik z ergonomično in privlačno obliko za tiste čase – pojavil se je tudi v priljubljenem mladinskem filmu Poletje v školjki režiserja Tuga Štiglica. Ponujal je tri procesorske 16-bitne enote za tri vrste operacijskih sistemov, od 40 do 80 MB spomina in disketni vmesnik.

 

Program prireditve:

  1. Pozdravne besede dekana fakultete prof. dr. Bojana Orla
  2. Pozdravni nagovor predsednika FZS prof. dr. Petra Suhadolca
  3. Okrogla miza o računalniku Triglav: g. Janez Škrubej, takratni generalni direktor podjetja, g. Damjan Žemva, načrtovalec in razvijalec računalnika, in g. Vid Brataševec, oblikovalec in soustvarjalec, bodo govorili o uspehu podjetja, takratnih političnih in gospodarskih razmerah ter o razvoju in pomembnosti prvega osebnega računalnika pri nas.
  4. Predstavitev priložnostne znamke – namestnica direktorice PE Ljubljana Pošte Slovenije gospa Snežka Wagner bo podelila albume z znamkami izbranim gostom na prireditvi.
  5. Zaključek, druženje in pogostitev.


Pošta Slovenije bo v vhodnem prostoru pred predavalnico postavila izpostavljeno okence pošte, ki bo delovalo med 16.30 in 18.30. Gostje bodo prejeli mapo s priložnostno znamko Iskra Delta Triglav – prvi slovenski računalnik, v avli pred predavalnico pa si bodo lahko ogledali tudi razstavo ostalih poštnih znamk. Razstavljen bo tudi pravi računalnik Triglav.

 

Vljudno vabljeni.