• Oddaja Ugriznimo znanost o digitalni slovenščini
V medijih

Na Televiziji Slovenija so na kulturni praznik, 8. februarja, predvajali novo epizodo oddaje Ugriznimo znanost, ki so jo tokrat posvetili slovenščini v digitalnem okolju. V oddaji je sodelovalo več sodelavcev Fakultete za računalništvo in informatiko, ki se ukvarjajo z jezikovnimi viri in tehnologijami.


Prof. dr. Marko Robnik Šikonja je v pogovoru z voditeljico predstavil demonstracijo različnih tehnologij, ki omogočajo, da je na posnetku voditeljica govorila v jeziku, ki ga sicer ne zna. V nadaljevanju je razložil, kako nastajajo veliki jezikovni modeli, ki so osnova za klepetalnike, kot je ChatGPT, in zakaj je pomembno ustvariti velik jezikovni model za slovenščino. Kako že poteka grajenje modela za slovenščino in kako deluje, je pojasnil doc. dr. Slavko Žitnik.

 

Največji korpus slovenščine Gigafida in iskalnik po njem je predstavil dr. Iztok Kosem iz Centra za jezikovne vire in tehnologij (CJVT), korpus neknjižne slovenščine Janez pa je predstavil dr. Jaka Čibej s FRI in FF. Dr. Čibej je predstavil še dve uporabni aplikaciji (obe dsotopni prek portala slovenscina.eu), in sicer avtomatski postavljalnik vejic ter avtomatski razpoznavalnik in zapisovalnik govorjene slovenščine.

 

Vabimo k ogledu oddaje na povezavi: