• Med počitnicami na Poletno šolo FRI
Novice

Ob začetku počitnic bo 110 otrok, ki želijo napredovati v računalniških veščinah, en teden preživelo na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer bo med 1. in 5. julijem potekala že 17. Poletna šola FRI. Udeleženci se bodo spoznali z osnovami programiranja, robotiko, internetom stvari, 3D modeliranjem, virtualno resničnostjo in s še marsičem.


Namen Poletne šole je mlade navdušiti nad računalništvom in jim na zanimiv ter zabaven način podati vsebine, ki jim žal niso dostopne v običajnem šolskem kurikulumu. Na sedmih delavnicah različnih težavnostnih stopenj bodo pedagogi, raziskovalci in študenti otrokom pomagali razviti talente z delom na praktičnih projektih.

 

Osnovnošolci se bodo spoznali z osnovnimi koncepti računalnikov in programiranja s pomočjo igre Turing Tumble, ki s pomočjo gibljivih delčkov in kroglic simulira računalniška vezja, ter stopili v svet robotike s programiranjem avtonomnih LEGO robotov. V izobraževalni različici priljubljene igre Minecraft se bodo spoznali z osnovnimi programerskimi ukazi in skupaj zgradili virtualno mesto. Z izdelavo vremenske postaje in upravljanjem enostavnih semaforjev se bodo starejši osnovnošolci srečali tudi z internetom stvari.

 

Dijaki bodo imeli priložnost izdelati svoje videoigre in jih odigrati z očali za navidezno resničnost, z odprtokodnim orodjem Blender bodo oblikovali 3D modele, ki so uporabni v animaciji in igrah, spoznali pa bodo tudi enega najbolj razširjenih programskih jezikov – python.

 

Poleg računalniških delavnic bodo imeli udeleženci priložnost spoznati projekte raziskovalnih laboratorijev ter sklepati prijateljstva s sovrstniki, s katerimi si delijo željo po ustvarjalni rabi novih tehnologij.

 

Poletno šolo FRI, ki jo organizirajo in izvajajo zaposleni ter študenti Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, so podprla tudi podjetja, ki prepoznavajo pomen zgodnjega in kakovostnega učenja računalništva: Comtrade Gaming, Business Solutions, Razum, Kolektor, Tasking, Elektro Ljubljana, Zavarovalnica Triglav in Revija Monitor.