• Kako zaznati pravilno nameščeno obrazno masko?
Novice

Pomemben ukrep proti širjenju novega koronavirusa SARS-CoV-2 je po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov uporaba zaščitne obrazne maske čez nos in usta. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je dr. Borut Batagelj s sodelavci s pomočjo metod računalniškega vida in umetne inteligence izdelal sistem za samodejno zaznavanje pravilno nošenih obraznih mask.


Dr. Batagelj pojasnjuje: "Naš sistem za razliko od drugih sistemov loči, kako imamo masko nameščeno. V primeru, če maska v celotni ne prekriva ust in nosu, sistem javi, da maska ni pravilno nameščena. Sistem je robusten na različne pogoje, kot so velikost, osvetlitev in položaj glave ter tip maske. Na trenutno največji testni množici, ki vsebuje več kot 12 tisoč obrazov, dosega 98,93-odstotno točnost."

 

Slika: Ponazoritev delovanja sistema zaznave pravilnega nošenja zaščitnih obraznih mask.


V okviru izgradnje sistema so raziskovalci zgradili trenutno največjo označeno zbirko obrazov z maskami, zajetimi v realnih pogojih, ki obsega več kot 60 tisoč obrazov. Vse osebe v zbirki imajo poleg oznake, ali masko nosijo pravilno in so s tem zaščitene, tudi oznako o spolu, rasi in položaju obraza. Zbirka je prosto dostopna in na voljo drugim raziskovalcem, da izboljšajo svoje metode zaznave in prepoznave mask ter obrazov z maskami.

 

Več o delovanju sistema so raziskovalci Borut Batagelj in Peter Peer s Fakultete za računalništvo in informatiko UL ter Vitomir Štruc in Simon Dobrišek s Fakultete za elektrotehniko UL objavili v članku How to Correctly Detect Face-Masks for COVID-19 from Visual Information?, objavljenim v reviji MDPI Applied Sciences.