• Dr. Alan Lukežič prejel nagrado dr. Ane Mayer Kansky
Novice

Na Univerzi v Ljubljani so 4. junija 2024 že drugič podelili nagrade za odmevna doktorska dela, poimenovane po dr. Ani Mayer Kansky – prvi osebi, ki je na novonastali univerzi leta 1920 pridobila doktorat znanosti. Pokroviteljica slavnostne podelitve je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Ponosni smo, da je med šestimi letošnjimi nagrajenci dr. Alan Lukežič s Fakultete za računalništvo in informatiko, ki je prejel nagrado za področje tehnike. Čestitamo!


Dr. Alan Lukežič je nagrado prejel za doktorsko delo z naslovom Diskriminativni modeli izgleda za učinkovito vizualno sledenje s korelacijskimi metodami. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Matej Kristan

 

Doktorsko delo se posveča vizualnemu sledenju kot enemu izmed temeljnih problemov računalniškega vida, katerega glavna naloga je avtomatska lokalizacija objekta v video posnetku na podlagi oznake v prvi sliki. Metodologija temelji na deskriptivnih korelacijskih filtrih, zaradi dobrih lastnosti za učenje vizualnega modela objekta ob jasnem matematičnem ozadju, hkrati pa je računsko učinkovita in zato izjemno uporabna. Doktorska naloga predlaga štiri prispevke, že objavljene v znanstvenih revijah ali na konferencah računalniškega vida, kar odraža odmevnost v strokovni javnosti.

 

Univerza v Ljubljani nagrado dr. Ane Mayer Kansky podeljuje enkrat letno avtoricam in avtorjem šestih doktorskih del, ki na podlagi ocene strokovne komisije izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju. Področja zajemajo naravoslovje, tehniko, biomedicino in biotehniko, humanistiko in izobraževanje, družboslovje ter umetnost. Kandidati za nagrado so lahko doktorice in doktorji znanosti, ki so pridobili znanstveni naslov doktor znanosti na Univerzi v Ljubljani.