• Blažu Zupanu nagrada za dosežke na področju informacijske družbe
Novice

Na 19. multikonferenci Informacijska družba (Information Society - IS), 10. oktobra 2016, je nagrado za tekoče dosežke na področju informacijske družbe prejel redni profesor Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) dr. Blaž Zupan.


Dr. Zupan, ki na UL FRI vodi Laboratorij za bioinformatiko, je s sodelavci razvil metode za zlivanje mnogoterih virov podatkov na področju molekularne biologije. Omenjena metoda je bila predstavljena v več vplivnih znanstvenih revijah, uvrščena pa je bila tudi med 10 najpomembenjših dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2015.

Nagrado za življenjsko delo je prejel matematik prof. dr. Tomaž Pisanski, informacijska limona, nagrada za najslabši dosežek, je bila podeljena za ponovni padec Slovenije na lestvici Informacijske družbe. Informacijsko jagodo za najboljši dosežek pa je prejela informacijska podpora Pediatrične klinike.

 

Na IS so letos obeležili tudi 25-letnico prve internetne povezave v Sloveniji, slavnostni nagovor pa je ob tej priložnosti imela evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, ki je izpostavila pomen interneta za sodelovanja, ki segajo prek državnih meja. V okviru multikonference je potekalo kar 12 konferenc, ki so bile posvečene različnim temam, kot so umetna inteligenca, rudarjenje podatkov, kognitivne znanosti ter interakcija med človekom in računalnikom.