• Skoči v prihodnost že to poletje
Objave

Velikani med nami

Čivkajoči Twitter je nastal kot majhen stranski projekt na internem hackatonu podjetja Odeo. Najboljši prijatelj vsakega programerja, GitHub, je oživel ob jezi Chris Wanstratha in PJ Hyetta, ko nista imela platforme, kjer bi lahko pregledala napredek kodiranja. ShutterStock? Milijonska baza fotografij in ilustracij za vse in vsakogar. A začetki so bili skromni, amaterski fotograf, občasni programer in 30.000 slik lastne produkcije. 32 dolarjev začetnega kapitala in produkt velik četrtino tvojega prsta? Žvečilni gumi, ki ga je Wrigley prvič proizvedel davnega leta 1893. Darilo ob nakupu večje količine pecilnega praška je preraslo v milijardni posel.

Skupni imenovalec? Iz malega zraste veliko!

 

Klišejsko, a zelo resnično. Jon, Chris, PJ, William in mnogi drugi pionirji IT industrije ter multinacionalk so verjeli, da bo njihova ideja spremenila industrijo, na katero so se osredotočili. Ker so jih gnala močna čustva, znanje, vizija in drugačnost, volja in neustrašnost, so kljub ovinkom na poti, sebi in vsem nam odprli nov svet. Pravega recepta za spreminjanje industrije ali sveta ni; so pa poti za akcijo in reakcijo; prostori in koncepti, kjer se ideje lahko ustvarijo.
 

Potovanje, dolgo tisoč milj, se začne z enim samim korakom
A nekje je treba začeti. Širiti ideje, nabirati izkušnje, graditi samozavest, iskati inspiracijo in razvijati t.i. mehke veščine. Rojstvo naslednje velike ideje se lahko zgodi v garaži, sobi, predavalnici ali na hodniku fakultete. Znotraj zagonskega podjetja ali na hackatonu in poletni šoli.

 

Med študijem je potrebno zagrabiti priložnosti, ki jih ponuja sodobni trg dela - posebej na področju tehnologij. Izkoristiti je treba energijo, ki nas poganja v študentskih letih, kar prepoznavajo tudi zaposlovalci. “Mladi gledajo na svet v drugi luči, s svežino. Imajo ogromno energije in so polni ambicij. Kar mi je pa najbolj pri srcu je dejstvo, da njihovi možgani še niso oprani, ni jih strah poraza in radi tvegajo,” meni Boštjan Bregar, CEO zagonskega podjetja Nito.

 

Ekipa zagonskega podjetja Nito d.o.o.

Koncept drugačnosti
Mlada in hitrorastoča podjetja verjamejo v koncept drugačnosti, nekonvencionalnosti, verjamejo v drzne poteze in mlade izobražene glave. V start-up podjetju Nito so se v ta namen pred petimi leti odločili za korak, ki se je izplačal v vseh pogledih - poletno šolo ali t.i. Summer Challenge, ki jo organizirajo izven meja Slovenije. Do sedaj jih je pot vodila že v London, Lizbono in Catanio na Siciliji, letos pa so izbrali slikovito Prago na Češkem.

 

LOOPast pozdrav z vulkana Etna.

 

Šola med poletjem?
Sliši se, no, dokaj šolsko, polno teorije. A je ravno nasprotno. Izbrani perspektivni študentje namreč dobijo možnost reševanja praktičnega programerskega izziva, ob katerem spoznajo delo v zagonskem podjetju, izmenjujejo ideje ali preprosto “ukradejo” kakšen trik ali dva izkušenim mentorjem.

 

Organizatorji seveda nikoli ne pozabijo na kanček poletne akcije; tako so se na programu znašli že surfanje, vzpon na vulkan Etna, wake-boarding in druga doživetja, ki so ekipe dodatno povezala in naredila šolo oz. izziv nepozaben.

 

Poletni izziv=priložnost za delo
Na pot poletnega izziva sta se odpravila tudi Blažka Blatnik in Luka Košenina, študenta Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Kot se je izkazalo, ni bil zgolj izziv, ampak priložnost za delo. Oba sta se nato pridružila ambiciozni ekipi podjetja Nito d.o.o., ki razvija komunikacijsko platformo za podjetja prihodnosti, Loop Email.

 

Surferski pozdrav iz Lizbone.

 

Blažka in Luka, sta se brez pomislekov odločila za korak iz predavalnice do programerskega poletja. Blažka se je pri tem osredotočila na zanimivo nalogo, ki ji je bila zaupana – mentorstvo ekipe; Luka pa je pridružil z željo pridobivanja novih, praktičnih izkušenj, ki velikokrat izostanejo.

 

Kako gledata na IT sceno v Sloveniji? Se vama zdi, da imajo študenti na voljo dovolj možnosti za izpopolnjevanje?

Blažka: IT scena v Sloveniji je polna priložnosti. Od mnogih ponudb za dela, organiziranih poletnih šol, hackatonov in natečajev, pa do tekmovanj, gostujočih predavanj in delavnic. Priložnosti pa brez samoiniciative ostanejo zgolj  to - priložnosti.

Luka: Mislim, da je priložnosti veliko, vendar se je treba angažirati, saj se le-te navadno ne pojavijo same od sebe. Veliko je raznih hackathonov, kjer se lahko študenti in ostali sodelujoči preizkusijo na različnih področjih. Odlične priložnosti so pa tudi poletne šole in poletna počitniška dela pri domačih in tujih IT podjetjih.

 

Udeležila sta se poletne šole Summer Challenge, kjer sta programirala v drugačnem okolju, daleč stran od fakultetne predavalnice. Kako je to vplivalo na vajino produktivnost?

Blažka: Delo na novem projektu, z novimi prijatelji in morda celo novimi tehnologijami je neizbežen korak v karieri vsakega razvijalca. Če imaš priložnost to početi nekje drugje, v drugem okolju, si še bolj zagnan in motiviran. Vse se zdi nekako lažje, ker ne čutiš pritiska, kot bi ga mogoče v predavalnici ali v neki pisarni. Poletna šola je odličen prostor, da pustiš idejam prosto pot.

Luka: Name to ni bistveno vplivalo v smislu produktivnosti. Celoten teden smo programirali v pisarni, ki se je nahajala v stavbi, kjer so bile prisotne tudi druge start-up ekipe. To nas je še bolj motiviralo k skupinskemu delu in reševanju podanega izziva.

 

Kakšna je bila izkušnja poletne šole - sta se naučila česa, kar vama bo na karierni poti še posebej koristilo?

Blažka: Kot mentor sem imela različne poglede na reševanja problemov, delitve nalog in delo v skupini. Sedaj, ko tudi sama delam znotraj ekipe, se večkrat vprašam, kako pa jaz prispevam k razvoju projekta, kako lahko izboljšam sodelovanje, kakšen odnos imam do drugih članov ekipe in najpomembnejše kako gledam na spremembe in nove izkušnje.

Luka: Tekom poletne šole sem se naučil, kako v kratkem času priti do zanimive ideje in jo tudi realizirati. Predvsem je bila to super izkušnja, ker smo morali prav vsi sodelovati, da smo v tako kratkem času izdelali vse potrebno za končno predstavitev našega "produkta.”

 

 

Imata kakšen nasvet za študente, ki hočejo ubrati podobno pot?

Blažka: Poletna šola je definitivno dobra in vredna izkušnja. Lokacija in dobra družba sta velika prednost in še eden razlogov za udeležbo. Izkušnje in znanje, ki ga pridobiš na tovrstnih poletnih šolah se težko izkusi na fakulteti.

Luka: Če hočeš napredovati, moraš biti pripravljen stopiti iz cone udobja; poletna šola je odlična izbira za to. Spoznal sem nove prijatelje, pridobil izkušnje, delal na zanimivem izzivu, užival ob raziskovanju novega mesta in, kar je najpomembnejše, dobil dosti mehkih veščin, ki so zelo pomembne ob prijavi na delovno mesto v IT svetu.


Tako Blažka kot Luka sta poletni izziv zapustila z veliko bero izkušenj in novih znanj. Vsem, ki se med branjem teh vrstic sprašujete, ali bi se prijavili, pa polagata na srce: “Čeprav se na prvi pogled zdi težko in imaš kak pomislek - stopi iz cone udobja! Ne zato, ker je trendovsko in to priporoča Elon Musk, ampak zato, ker taka izkušnja iz tebe iztisne najboljše in te opremi z neprecenljivimi izkušnjami za osebno in karierno rast.”
 

Blažka (druga z leve)  in Luka (prvi iz desne) v Nerf gun akciji.

 

 

-------

Te mika udeležba?

Poletna šola Summer Challenge, se letos seli na Češko, v Prago. Štiri ekipe, sestavljene iz štirih študentov in mentorjev bodo skozi teden pustile svojemu razvijalskemu in progamerskemu znanju prosto pot, ob tem pa uživale v slikovitosti in študentskem utripu, ki ga ponuja češka prestolnica. Ob koncu poletja bodo mentorji izbrali zmagovalce, ki bodo dobili možnost zaposlitve v zagonskem podjetju Nito d.o.o.! Prijavi se tukaj: https://www.intheloop.io/summer-challenge/

 

 

---

Prispevek je promocijska objava velikega pokrovitelja Arene FRI, podjetja Nito d.o.o.