• Počitnice na Poletni šoli FRI
Novice

Končno so tu vroči dnevi, konec šolskih obveznosti, uživanje v družbi prijateljev, na plaži, na potovanju, ob gledanju filmov ali kramljanju na družabnih omrežjih. A to ni vse! Za bolj vedoželjne so poleti na voljo številne poletne šole. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer že trinajstič organiziramo poletno šolo, vidimo, da želje po učenju novih računalniških znanj med mladimi ne manjka. Letos med 1. in 12. julijem pričakujemo okoli 180 udeležencev na 10 različnih enotedenskih delavnicah.


Zakaj bi otroke še med počitnicami poslali v »računalniško« šolo, če v digitalnem svetu že tako preživijo cele popoldneve? Razlog je zelo preprost. Računalništvo je v širši družbi prisotno predvsem v obliki uporabe storitev: od pridobivanja informacij prek različnih iskalnikov ali spletnih portalov, spremljanja filmov, videa ali glasbe, nakupovanja in plačevanja, komuniciranja z znanci na družbenih omrežjih, igranja iger itd. Toda v današnji družbi, ki se pospešeno digitalizira, le uporaba novih tehnologij ni dovolj. Preskok iz uporabnika v ustvarjalca vsebin in storitev pa še zdaleč ni majhen ali enostaven. Tega morda ne občutimo v domačem okolju, dobro pa se tega zavedajo v vsakem podjetju. Kadrov s področja informacijskih tehnologij (IT) je premalo.

 

Poletna šola računalništva

Otroci v osnovnih šolah že nazadujejo glede na računalniško znanje, je ugotovila tudi strokovna skupina za analizo računalniških vsebin v šolah (RINOS). Kar obstaja, so večinoma izbirne vsebine, pa še te prepogosto izvajajo učitelji brez pravih znanj. Otroci tako v šolah žal ne dobijo ne znanja ne motivacije, da bi računalnike spremenili v svoje orodje. Še sreča, da so tu počitnice! Luknjo se trudijo zapolniti različna društva in organizacije, med katerimi smo tudi fakultete.

Zaposleni na FRI, ki so ključni del računalniške stroke v Sloveniji, jemljemo to kot odgovornost in priložnost, zato že trinajsto leto organizirajo delavnice, kjer lahko otroci in mladi dobijo odlično popotnico za ustvarjanje in razvijanje svojega talenta in znanja v digitalnem svetu. Z računalniškim mišljenjem je treba začeti seznanjati že otroke, pri čemer ne govorimo o igranju igric in neskončnem gledanju video posnetkov. Ker je računalniško mišljenje povezano z naravoslovjem in s strateškim reševanjem problemov, nas ne zanima uporaba računalnika ali pametnega telefona, ampak kako naprava deluje in kako jo naučiti, da bo počela še kaj novega. V času petdnevnih delavnic Poletne šole FRI udeleženci rešujejo zanimive izzive ali s pomočjo novih tehnologij ob podpori mentorjev razvijejo povsem svoje ideje, predvsem pa se učijo skozi igro, praktično delo in zabavo.

 

Od programskih jezikov do robotske roke in umetnosti

Osnovnošolci bodo z uporabo programskega jezika Scratch programirali mikrokrmilnike Arduino in z njimi sprožili pravi pravcati eksperiment (delavnica Verižni Arduino eksperiment), s pomočjo jezika Processing se bodo podali v svet kreativnega kodiranja in ustvarili interaktivne dinamične računalniške umetnine (Računalnik je lahko umetnik), spoznali bodo, da je Minecraft lahko več kot le igra (Sprogramiraj svoje Minecraft mesto), razvili bodo svojo igro za mobilne telefone (Poletna šola Android), spoznali bodo robotsko kinematiko in se naučili upravljati robotsko roko, ki je bila 3D natisnjena in sestavljena na FRI (Robotomanija), sestavili bodo vremensko postajo in delovanje senzorjev pri upravljanju dronov (Od interneta stvari do dronov), spoznali pa bodo tudi uporabnost rekurzivnih funkcij (Potep v svet rekurzije).

 

Dijaki bodo v petih dneh razvili svoje igre v okolju Unity in se na koncu tudi pomerili v njih (Sestavljalnica iger), spoznali bodo enega najbolj razširjenih programskih jezikov python in napisali prve programe (Osnove programiranja v pythonu), najbolj zagreti dijaki, ki radi rešujejo zapletene računalniške izzive, pa se bodo izurili v novih strategijah reševanja nalog z računalniških tekmovanj (Programiranje v višji prestavi).

 

Pri izvedbi poleg učiteljev, asistentov in študentov Fakultete za računalništvo in informatiko, sodelujejo tudi kolegi s Pedagoške fakultete. Delavnice za nadarjene dijake podpira Središče karierne orientacije Zahod, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, izvedbo šol pa podpirajo tudi številna podjetja, ki razumejo pomen zgodnjega in kakovostnega učenja računalniških vsebin. Veliki pokrovitelji Poletne šole FRI so letos XLAB, Bitstamp, Oryx Gaming, Medis in Zemanta.

 

Po poletni šoli, bodo otroci zagotovo želeli še več delati na računalniku – toda ne zato, ker je to najlažja zabava, ampak ker bodo hoteli uresničiti svoje ideje!

 

Več na spletni strani Poletne šole FRI.