• 6 nasvetov za sveže diplomante
Novice

Dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko (UL FRI) izr. prof. dr. Mojca Ciglarič je 21. junija v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani podelila 124 diplomskih listin novim diplomantkam in diplomantom ter magistricam in magistrom. Slavnostni govorec, Tomaž Kovačič, je diplomantom ponudil šest nasvetov, kaj početi v prvih letih po zaključku študija.


V svojem nagovoru je dekanja izr. prof. dr. Mojca Ciglarič povedala, da s svetlimi pričakovanji gleda v prihodnost, ki jo bodo s svojim znanjem in zagnanostjo gradili diplomanti Fakultete za računalništvo in informatiko, pri čemer jih je opomnila: »Kot univerzitetno izobraženi strokovnjaki s področja računalništva imate veliko odgovornost pri uvajanju in uporabi novih tehnologij ter informacijskih rešitev. Morali boste znati ločevati med tem, kar tehnologija zmore in kar je etično in dobro.«

 

Slavnostni govorec na podelitvi je bil alumen UL FRI, Tomaž Kovačič, soustanovitelj in direktor finančno-tehnološkega podjetja Securities Grid iz Londona, ki razvija računalniško infrastrukturo za izdajo in trgovanje z digitalnimi vrednostnimi papirji, sicer pa dobro poznan tudi študentom in širši skupnosti razvijalcev kot zelo angažiran organizator mesečnih predavanj strokovnjakov iz industrije v seriji srečanj #vblatu, ki potekajo na fakulteti.

 

 

V svojem slavnostnem nagovoru je diplomantom podal šest praktičnih nasvetov, s pomočjo katerih si lahko pomagajo na začetku svoje kariere, ob prehodu iz študentskega življenja v profesionalno okolje. Nasvete povezuje misel, da je pomembno najti svojo pravo strast in s tem svoje poslanstvo. Da bi našli svojo strast, pa si je treba vzeti čas. Čas za odkrivanje novega, čas za grajenje odnosov z drugimi, čas za preizkušanje in napake, čas za deljenje svojih znanj in izkušenj z drugimi. Diplomante je opozoril na pasti, da bi v želji po prehitrem zaslužku in uspehu izgubili svoj kompas.

 

6 nasvetov za prvih 5 let grajenja uspešne karierne poti:

 

  • 1. Razširite si obzorja.
  • 2. Poiščite dobre mentorje.
  • 3. Ne zasledujte denarja.
  • 4. Ne se bati neuspeha.
  • 5. Pazite na svoj ego.
  • 6. Vračajte svoji skupnosti.

 

Več o zgornjih nasvetih preberite v slavnostnem nagovoru Tomaža Kovačiča.