• Izid knjige o progresivnem šahu
Novice

V založbi FRI je izšla knjiga Learn and Master Progressive Chess, namenjena učenju progresivnega šaha, ki jo je napisal doc. dr. Matej Guid. Knjiga je v elektronski različici prosto dostopna na strani Založbe FRI in se izvrstno dopolnjuje z aplikacijo za učenje progresivnega šaha (tudi za androidne naprave), ki jo je razvil fakultetni Prešernov nagrajenec leta 2016 Vito Janko.


O knjigi in aplikaciji so pisali tudi na spletnem portalu za igralce šaha ChessBase.com, mi pa smo o progresivnem šahu in povezavi z umetno inteligenco govorili z avtorjem knjige, Matejem Guidom.

 

Zakaj ste se odločili napisati knjigo o učenju progresivnega šaha? Kaj je največji čar te vrste šaha?

Progresivni šah je verjetno z naskokom najbolj priljubljena igra na svetu, o katerih doslej še ni bilo napisane knjige v angleščini. Pri tej različici kraljevske igre beli začne z eno potezo, črni nadaljuje z dvema, beli nato odigra tri in tako naprej. Zaporedne poteze lahko igralec odigra na ogromno načinov in ta kombinatorična eksplozija možnosti predstavlja velik izziv ne le za ljudi, pač pa tudi za klasične metode umetne inteligence, namenjene igranju tovrstnih iger. Kombinacije, ki se pojavljajo pri progresivnem šahu, so lahko izjemno atraktivne. Ideja knjige je, da ponovno oživimo to nekoč izjemno priljubljeno igro.

 

Bili ste mentor fakultetnemu Prešernovemu nagrajencu Vitu Janku, ki je izdelal aplikacijo za igranje progresivnega šaha. Kako se povezujeta knjiga in aplikacija? Kaj bi svetovali nekomu, ki želi osvojiti progresivni šah?

Razvita aplikacija predstavlja daleč najmočnejši program za progresivni šah na svetu. V svojem delu je Vito Janko razvil in primerjal vrsto različnih hevristik in algoritmov ter kombiniral več pristopov za premagovanje kombinatorične kompleksnosti, razvil otvoritveno knjižico in še dodatne mehanizme za igranje končnic. Implementiral je grafični vmesnik, ki poleg igranja uporabnikom med drugim omogoča tudi analizo partij.

Nazadnje pa je razvil še mobilno aplikacijo z različnimi težavnostnimi stopnjami. Slednja je nastala v času pisanja knjige, ko sem bil jeseni kot gostujoči raziskovalec tri mesece na Univerzi v Leidnu na Nizozemskem, kjer smo se med drugim ukvarjali tudi z umetno inteligenco pri igranju iger. Z Vitom sva bila ves čas v stiku – njega je skrbelo predvsem, kako najlažjo stopnjo narediti dovolj lahko za začetnike, meni pa je bila glavna skrb, kako bi celo mobilna aplikacija imela možnost premagovati tudi najboljše igralce na svetu. Knjiga in aplikacija sta na voljo povsem brezplačno za vse in se odlično dopolnjujeta. Progresivni šah je izjemno zahtevna igra, zato je orodje za analizo in trening partije, ki so zdaj dostopne kar preko telefona, seveda več kot dobrodošlo.

 

Kje vidite povezavo med šahom in računalništvom ter bolj konkretno z umetno inteligenco? Kako lahko šahovsko znanje pride prav študentom FRI?

Desetletja je bil velik izziv raziskovalcev s področja umetne inteligence razviti program za igranje šaha, ki bi premagal tudi najboljše človeške velemojstre. Številni algoritmi, ki so bili razviti tako pri šahu kot pri raznih drugih inteligentnih igrah, so pomagali k napredku področja umetne inteligence na splošno. Dandanes so najboljši programi tako rekoč nepremagljivi celo za svetovnega prvaka. Nedavno smo lahko zasledili neverjeten podvig programa AlphaZero, ki se je s pomočjo algoritmov umetne inteligence šaha naučil le s pomočjo igranja s samim seboj in po manj kot enem dnevu učenja postal najboljši igralec šaha na planetu. Kljub temu tudi pri samem šahu še vedno ne manjka izzivov s področja umetne inteligence.

Z vidika računalništva in umetne inteligence lahko šah dojemamo kot domeno s področja reševanja problemov, ki ima zelo jasna in enostavna pravila, a izjemno bogate možnosti, zato lahko predstavlja odličen »poligon« za razvoj in primerjavo najrazličnejših algoritmov. Študentom FRI bi priporočil, da za svoje raziskovalne izzive, denimo pri diplomskih in magistrskih nalogah, izhajajo iz svojih hobijev, pa naj bo to katera od iger ali katerakoli domena, v kateri uživajo in kjer jih žene radovednost.

 

Vabljeni k branju knjige Learn and Master Progressive Chess ter drugih del s področij računalništva, informatike in matematike, ki so prosto dostopna preko povezav na seznamu publikacij Založbe FRI.