01.
mar
Zagovor diplomskega dela: Melanija Kraljevska
ob 13:15

Naslov diplomskega dela: Podtipi parkinsonove bolezni na podlagi kratkih časovnih vrst in gručenja z več pogledi

 

Povzetek:

Parkinsonova bolezen (PD) je progresivna možganska motnja, za katero so značilne motnje gibanja, kot so tremor, okorelost, počasnost in omotica, ter nemotorični simptomi, ki vključujejo motnje spanja, zaprtje, težave s koncentracijo, depresijo in čustvene spremembe. Zaradi klinične heterogenosti PD so v številnih kliničnih in raziskovalnih študijah obravnavali obstoj podtipov bolnikov s PD, kar lahko prispeva k bolj prilagojenemu zdravljenju in izboljšanju kakovosti življenja. Predstavljamo metodologijo za odkrivanje podtipov bolnikov s PD z uporabo podatkov o bolnikih iz študije Fox Insight (FI). Nabori podatkov  izhajajo iz vprašalnikov, za katere z rutinskimi študijskimi obiski zbirajo podatki o bolnikovih simptomih in zdravilih.
Razvrščanje pacientov v podtipe je v bistvu problem združevanja podatkov iz časovnih vrst. V naši nalogi problem rešujemo z algoritmom k-means in s spektralnim združevanjem v okviru učenja z več pogledi. Opis dobljenih podtipov dobimo z generiranjem pravil. Razumevanje odločanja je v medicini ključnega pomena, zato smo odločitvena drevesa uporabili kot preprosto, a razložljivo orodje za opis podtipov. Pomemben del obvladovanja bolezni je razumevanje napredovanja bolezni. Z opazovanjem prehodov pacientov med podtipi tekom zaporednih obiskov analiziramo napredovanje bolezni s pomočjo preskočnih n-gramov.

 

Mentor: prof. dr. Marko Robnik Šikonja

 

Komisija za zagovor:​

izr. prof. dr. Tomaž Curk (predsednik),

prof. dr. Marko Robnik Šikonja (mentor)

prof. dr. Denis Trček (član). 

 

Povezava do video kanala, po katerem se bo prenašal zagovor in ga bo možno spremljati, bo dodana najkasneje na dan zagovora (predvidoma 30 minut pred terminom izvedbe zagovora) na spletni strani: https://ucilnica.fri.uni-lj.si/course/view.php?id=35