Pred pomembno odločitvijo o izbiri študija in poklicne poti je povsem normalno, da se vam porajajo številna vprašanja in dvomi. Brez skrbi, niste edini. Vsako leto prejmemo številna vprašanja dijakinj in dijakov, ki tehtajo določitev o vpisu na Fakulteto za računalništvo in informatiko. Spodaj objavljamo seznam najpogostejših vprašanj in kratke odgovore nanje.

 

Pogosta vprašanja

 
  1. Ali je študij računalništva pravi zame?
  2. Koliko se moram spoznati na tehniko? Ali moram znati programirati?
  3. Ali je matematika pomembna pri študiju računalništva?
  4. Je študij računalništva primeren za dekleta?
  5. Kako hitro najdejo službo diplomanti in diplomantke FRI?
  6. Kakšna je razlika med univerzitetnim in visokošolskim strokovnim programom Računalništvo in informatika?
  7. Kako je organiziran interdisciplinarni študij, kjer program izvajata dve fakulteti (Računalništvo in matematika, Multimedija, Upravna informatika)?
  8. Ali se študij na FRI izvaja kot redni ali kot izredni študij?
  9. Ali se lahko študenti FRI udeležijo študijskih izmenjav v tujini?
  10. Kakšni so pogoji za vpis?

 

 

Ali je študij računalništva pravi zame?

 

Študij računalništva in informatike je inženirski študij. Primeren je za vse, ki želite ustvariti nekaj novega oziroma želite reševati sodobne probleme (na katerem koli področju) s pomočjo računalnikov in informacijske tehnologije.

 

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko boste pridobili vsa temeljna znanja, da boste znali slediti tehnološkemu razvoju skozi celotno kariero, kot tudi najsodobnejša visoko strokovna znanja, ki so del obsežnega nabora izbirnih predmetov. Po zaključku študija boste sposobni razvijati, upravljati ter vzdrževati računalniško opremo in informacijske sisteme, zato boste vedno dobrodošel sodelavec in pomemben člen v vsakem delovnem timu.

 

Koliko se moram spoznati na tehniko? Ali moram znati programirati?

 

Če ste radovedna oseba in vas vedno zanima, kako stvari delujejo, ter radi sami kaj sestavite ali popravite, ste najbrž iz pravega testa. V tem primeru se boste kadarkoli priučili vsake tehnologije, ki jo boste pri svojem delu potrebovali.

 

Predznanja programiranja in drugih tehniških veščin so sicer dobrodošla in lahko olajšajo začetne korake, vendar nikakor niso pogoj za vpis na FRI. Programiranja se na Fakulteti za računalništvo in informatiko namreč lotimo od samih osnov, saj želimo da so temelji vaše kariere kar se da trdni. Torej, če doslej niste napisali še niti vrstice računalniške kode, naj vas to ne odvrne, saj vas bomo vse naučili.

 

Ali je matematika pomembna pri študiju računalništva?

 

Seveda. Računalništvo temelji na matematiki, zato je dobro matematično znanje nujno za uspešno karierno v računalništvu. Pri študiju se spoznate predvsem s področji matematike, ki so pomembna za računalništvo (diskretne strukture, linearna algebra, funkcije), s katerimi se lahko potem uspešno spoprimete z izzivi pri ostalih, bolj ožje računalniških predmetih.

 

Tisti, ki vam je matematika še posebej blizu, se lahko odločite tudi za interdisciplinarni program Računalništvo in matematika, kjer kar polovica predmetnika obsega matematiko in se izvaja na Fakulteti za matematiko in fiziko, druga polovica pa na FRI. Poglobljeno znanje iz matematike bo dobro služilo vsem, ki želite delati na najzahtevnejših področjih računalništva, kot so podatkovne vede, umetna inteligenca in strojno učenje.

 

Je študij računalništva primeren za dekleta?

 

Seveda, računalništvo je zelo primerno za dekleta. Zahteva inteligentne, prodorne in natančne profile, ki jih med dekleti ne primanjkuje. Čeprav se večine tehniških poklicev drži stereotip o "moških poklicih", to za računalništvo nima prave osnove. Delo je večinoma intelektualne narave, ni fizično naporno in omogoča veliko fleksibilnosti pri razporejanju delovnega časa.

 

Še dokaz: Fakulteto za računalništvo in informatiko v trenutnem štiriletnem mandatu  vodi ženska, dekanja dr. Mojca Ciglarič. Najbogatejša Slovenka, Iza Sia Login, je z možem Samom (oba sta diplomanta FRI) ustvarila priljubljeno računalniško igro Talking Tom and Friends. Najuspešnejša doktorska študentka s FRI dr. Marinka Žitnik pa danes na prestižni univerzi Harvard vodi svoj laboratorij biomedicinske informatike.

 

Kako hitro najdejo službo diplomanti in diplomantke FRI?

 

Diplomanti in diplomantke FRI so zelo iskani in se hitro zaposlijo. Povpraševanje po kadrih na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij je nekajkrat višje od ponudbe, kar je trend na svetovni ravni, ne le v Sloveniji. Večina študentov FRI že med študijem vzpostavi stike z zanje zanimivimi podjetji, pri njih opravlja prakso ali študentsko delo ter se ima možnost po študiju tam zaposliti.

 

Diplomanti in diplomantke FRI si lahko privoščijo biti izbirčni. Računalniška podjetja neprestano iščejo dodatne kadre, prav tako pa računalničarje in informatike iščejo v prav vseh gospodarskih panogah in javnih institucijah. Dobri računalničarji bodo vedno našli delo na področju, ki jih zanima, z dobrimi delovnimi pogoji in primernim plačilom.

 

Kakšna je razlika med UNIVERZITETNIM IN visokošolskim strokovnim programom?

 

Visokošolski strokovni študijski program Računalništvo in informatika je namenjen predvsem tistim, ki se želite naučiti reševanja praktičnih problemov s področja računalništva in informatike. Vključuje tudi 9-tedensko delovno prakso, da se boste sposobni hitro vključiti v delo v izbranem podjetju. Diplomanti visokošolskega programa lahko (brez dodatnih obveznosti) nadaljujete študij tudi na 2. stopnji, vendar to ni glavni namen tega programa.

 

Tistim, ki želite pridobiti bolj poglobljena in napredna računalniška znanja ter študij nadaljevati na 2. stopnji, je namenjen univerzitetni študijski program Računalništvo in informatika. Študenti boste pridobili vsa ključna računalniška ter druga naravoslovno-tehniška znanja, ki vam bodo omogočala sodelovanje v interdisciplinarnih ekipah ter delo na zahtevnejših projektih.

 

Kako je organiziran interdisciplinarni študij, kjer program izvajata dve fakulteti?

 

Interdisciplinarni študij (Računalništvo in matematika, Multimedija, Upravna informatika) je organiziran tako, da postanete študenti dveh fakultet, pridete v stik z vrhunskimi strokovnjaki dveh strok in na vsaki od fakultet opravite polovico študijskih obveznosti. Urniki so zastavljeni tako, da imate nekaj dni v tednu predavanja in vaje na eni fakulteti, preostale dni pa na drugi. Vpisni postopek se formalno vodi na eni od partnerskih fakultet, kar je določeno v razpisu.

 

Ali se študij na FRI izvaja kot redni ali kot izredni študij?

 

Vseh pet prvostopenjskih študijskih programov na FRI se izvaja v obliki rednega študija. Kot izredni študij se od študijskega leta 2020/2021 v manjšem obsegu (16 vpisnih mest) izvaja le visokošolski strokovni študij Računalništvo in informatika. Namen slednjega je predvsem ponuditi možnost študija ob delu oziroma možnost prekvalifikacije v zelo iskane računalnikarske poklicne profile.

 

Ali se lahko študenti FRI udeležijo študijskih izmenjav v tujini?

 

Seveda. Na fakulteti spodbujamo študente, da del študija opravite v tujini, pri čemer predlagamo prijavo na take institucije, ki ponujajo dopolnjujoča znanja. V tujini opravljene predmete vam ob povratku v enakem obsegu priznamo na FRI. Za izmenjave so na voljo sredstva iz različnih virov (Erasmus+, bilateralne pogodbe, mreža EUTOPIA, itd.), ki vam pokrijejo del stroškov bivanja v tujini. Za razpise in podporo skrbi Mednarodna pisarna FRI (fri.uni-lj.si/sl/mednarodne-izmenjave).

 

Kakšni so pogoji za vpis?

 

Za vpis na univerzitetni in interdisciplinarne programe je pogoj za vpis opravljena splošna matura oz. poklicna matura z dodatnim maturitetnim predmetom. Na visokošolski program se lahko vpišete z zaključnim izpitom na štiriletnem srednješolskem izobraževanju, poklicno ali splošno maturo. Zaradi visokega interesa za študij računalništva in informatike je vsako leto sprejeta omejitev vpisa. V primeru posebnih osebnih okoliščin in dodatnih vprašanj glede vpisa se obrnite na Študentski referat (studinfo@fri.uni-lj.si).

 

 

<< Nazaj na vstopno stran Virtualni informativni dan