• VR igre, ki zabavajo in učijo
Novice

V Laboratoriju za računalniško grafiko in multimedije na UL FRI se zavzeto posvečajo razvoju vrhunskih iger v navidezni resničnosti (VR), ki združujejo izobraževalne in zabavne elemente. Delež razvoja pa usmerjajo tudi v izboljšanje sposobnosti in splošnega fizičnega zdravja uporabnikov.


Najbolj dodelana igra, ki je nastala v laboratoriju, je ritmična igra s strateškimi elementi Steady The Drums!, ki bo tudi na voljo za preizkušnjo obiskovalcem letošnje Informative. Cilj igre je, da igralec z ritmičnim bobnanjem povede svojo vojsko v boj proti pošastim. Igra pa ne spodbuja le zabave, temveč je bila tudi predmet evalvacijske študije, ki je potrdila pozitiven vpliv na razvoj otrokovih ritmičnih sposobnosti.

 

 

Za VR očala Meta Quest je igra brezplačno na voljo na povezavi.

 

V sodelovanju s študenti v LGM razvijajo še vrsto novih virtualnih doživetij, od virtualne igre z laserji (laser tag) in sobe pobega v obliki labirinta, do vaj po konceptu »exergaminga«, kjer skozi igro igralec na zabaven način izboljšuje svojo fizično formo z razgibavanjem in raztezanjem. V skrbi za zdravje pa prav tako razvijajo igre z izboljšanje sposobnosti ljudi s kroničnimi in nevrodegenerativnimi boleznimi.

Trenutno so v procesu izpopolnjevanja aplikacije za učenje plesov, ki izkorišča tehnologijo "full body tracking". Z njo lahko uporabniki sodelujejo v plesnih izzivih in se učijo različnih plesnih korakov v virtualnem okolju. Raziskovalci se osredotočajo na vprašanje, kaj se zgodi, ko imamo virtualnega plesalca, in kako ta izkušnja vpliva na samostojno učenje plesa. V sklopu projektov, ki združujejo elemente zabave in učenja pa so se preizkusili tudi v razvijanju iger za lažje učenje tujih jezikov.

Svoje navdušenje nad navidezno resničnostjo bodo v okviru poletnih šol tudi letos delili z dijaki na Poletni šoli FRI in poletni šoli Zavoda sv. Stanislava.

 

Vse našteto še zdaleč ni vse, s čimer se laboratorij ukvarja na področju navidezne resničnosti. V prihodnjih mesecih so načrtovani različni projekti, ki bodo še dodatno obogatili raznolikost VR iger, ki jih nameravajo spomladi predstaviti širši javnosti.

Spremljajte spletno stran in profile FRI na družbenih omrežjih, da česa ne zamudite. In ne pozabite: Dobimo se na Informativi na Gospodarskem razstavišču v petek in soboto, 19. in 20. januarja!