• Velik uspeh slovenske ekipe Sonicell na tekmovanju iGEM
Novice

Na tekmovanju študentskih projektov iz sintezne biologije iGEM 2016, ki se ga je med 27. In 31. oktobrom v Bostonu v ZDA udeležilo 300 ekip z najuglednejših svetovnih univerz, je slovenska ekipa Sonicell zasedla izvrstno prvo mesto na področju Temeljnega napredka (Foundational advance). Pri novem slovenskem uspehu na tem tekmovanju so sodelovali tudi študenti in mentorji s Fakultete za računalništvo in informatiko.


Ekipa projekta Sonicell se je lotila enega najtrših problemov sintezne biologije. Povečali so hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund. Za pravilno delovanje organizma je namreč pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je npr. koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur lahko že prepozno. Za hitre signale so uporabili svetlobo, majhne molekule. Najpomembnejša novost projekta pa je, da so naredili celice občutljive na dotik ali stimulacijo z ultrazvokom, kar pomeni, da bi lahko uravnavali tudi delovanje celic v notranjosti telesa.

Pomembna člana ekipe sta bila študenta UL FRI, Lidija Magdevska in Žiga Pušnik, ki sta med drugim pomagala pri pripravi modelov in simulacij poteka kemijskih procesov na genskem nivoju, ki še pred samimi eksperimenti potrdijo pravilnost projektne hipoteze.

 

V raziskovalni ekipi, ki jo je vodil prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je sicer sodelovalo 12 študentov Univerze v Ljubljani (Biotehniška fakulteta, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Fakulteta za elektrotehniko in Medicinska fakulteta). Kot svetovalca ekipe sta na FRI sodelovala prof. dr. Miha Mraz in doc. dr. Miha Moškon.

 

Tekmovanje študentskih projektov iz sintezne biologije iGEM ima že desetletno tradicijo. Že v preteklih letih so se slovenske ekipe izjemno dobro odrezale, saj so osvojile glavno nagrado (Grand Prize) v letih 2006, 2008 in 2010 ter drugo mesto leta 2012. Tudi takrat so v ekipah sodelovali člani z UL FRI (Bordon, Češnovar, Petroni in Pustoslemšek leta 2010 ter Stražar, Vučko in Somrak leta 2012).

 

Več o projektu Sonicell je na voljo na spletni strani iGEM 2016.