• V stiku z največjimi tehnološkimi podjetji v Južni Koreji
Novice

Južna Koreja je ena od tehnološko najbolj razvitih držav, kjer domujejo nekatera od najbolj prodornih in prepoznavnih podjetij sodobne elektronike in informacijskih tehnologij. Izredni profesor dr. Peter Peer s FRI je na Kyungpook National University (KNU) v Južni Koreji, ki je s temi podjetji tesno povezana, leta 2017 vodil poletno šolo s področja operacijskih sistemov. Ker se bliža rok za prijavo študentov računalništva in informatike na dvojni študij na KNU, smo z njim spregovorili o izkušnji in prednostih študija v Južni Koreji.


Dr. Peter Peer, na poletni šoli na KNU ste poučevali predmet Operacijski sistemi. Kakšni so korejski študenti in kakšen je sistem študija?

Na vsakem koraku se vidijo kulturne razlike, a to dojemaš zelo pozitivno, tudi oni te tako dojemajo. Študenti so zagnani in tekmovalni, a slednje je posledica tega, da pri njih povprečna ocena pomeni zelo veliko. A po drugi strani k oceni vedno kar nekaj doda tudi recimo sama prisotnost ne predavanjih. Predmeti pri njih so krajši in, zanimivo, nimajo asistentov.


Kaj lahko študenti UL FRI pridobijo s študijem v Južni Koreji? Ali in kako je študijski program povezan s tamkajšnjo visokotehnološko industrijo, ki je med najboljšimi na svetu?

Če te zanima kultura tistega dela sveta in bi rad dobil vpogled v ozadje podjetij Samsung, LG, Hyundai ipd., potem je KNU odlično izhodišče. Pohvalijo se lahko z vpetostjo njihovega študija in raziskav z industrijo, saj imajo z omenjenimi podjetji kopico projektov. Povedali so mi, da kar dobrih 75 % diplomantov po študiju konča pri Samsungu. Zelo pomembno se mi zdi, da lahko naši študenti računalništva na tem dvojnem študiju dobijo tudi diplomo iz elektrotehnike, ne le računalništva.

 

Kako ste doživeli Južno Korejo kot kulturno izkušnjo? Kaj bi za slovenskega študenta ali študentko, ki bi šel eno leto študirati na KNU, predstavljalo največjo spremembo, kar se tiče vsakdanjega življenja?

Meni je bil tisti mesec fenomenalen, saj se vsak dan naučiš kaj novega, opaziš kaj neverjetnega in zagotovo drugačnega. Ljudje so zelo prijazni, odprti, dostopni, četudi ne govorijo besede angleško. V hrano pa sem se preprosto zaljubil. Že prej sem bil nor na azijsko hrano in njihova je to navdušenje samo še okrepila.

Imajo velik kampus, kjer najdeš vse, kar želiš. Da nimaš problemov z jezikom, ti dodelijo tudi t.i. prijatelja. Izven kampusa je namreč največji problem, da ljudje po večini ne govorijo angleško. A na te stvari te sicer pripravijo tako, da dobiš nekaj osnovnih stvari napisanih v njihovem in angleškem jeziku. Taksistu tako le pokažeš, kam želiš iti. In še mimogrede, cene taksijev in hrane na kampusu so izjemno nizke.

 

V torek, 20. marca 2018, bo ob 10. uri v Garaži FRI potekala predstavitev dvojnega študija na Kyungpook National University (KNU) v Južni Koreji. Tam bo tudi dr. Peer, ki bo z veseljem odgovoril na dodatna vprašanja. Pridružili se nam bodo korejski študenti, ki so na izmenjavi na FRI, manjkali pa ne bodo niti korejska hrana in glasba. Vabljeni!