• Računalniško tekmovanje RTK za dijake letos izvedeno na daljavo
Novice

Srednješolsko tekmovanje iz računalništva in informatike ACM RTK, ki poteka že od leta 1977, je bilo letos zaradi omejevalnih ukrepov v pandemiji koronavirusa izvedeno na daljavo. V soboto, 28. marca, je tako v znanju računalništva in izdelavi spletnih aplikacij tekmovalo 184 dijakov in dijakinj iz 24 srednjih šol in treh samostojnih zavodov.


Tekmovanje je namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi in bi se radi pomerili v reševanju nalog s tega področja. Poudarek ni toliko na tehničnih podrobnostih in samem kodiranju, pač pa na razmišljanju o algoritmu, ki reši posamezen problem. Tekmovanje vključuje tudi posebno disciplino programiranja spletnih aplikacij.

 

Tekmovalci so v soboto na državnem tekmovanju sodelovali od doma  prek lastnih računalnikov. Tekmovanje v Off-line nalogi in tekmovanje v izobraževalnih videoposnetkih tudi sicer potekata na daljavo, tako da dijaki svoje rešitve pošljejo do začetka državnega tekmovanja. Letos pa sta zaradi omejitev izjemoma na daljavo potekali tudi tekmovanji v znanju računalništva in tekmovanje v izdelavi spletnih aplikacij.

 

Naloge so bile dostopne vsem istočasno na tekmovalnih sistemih ACM Slovenija (https://rtk.fri.uni-lj.si/ in https://putka-rtk.acm.si/). Organizacijski odbor in Komisija za tekmovanje v znanju računalništva in informatike so bili tekmovalcem ves čas tekmovanja na voljo za morebitna vprašanja.

 

Danes je znanje računalništva in informatike ter še posebej znanje programiranja vedno pomembnejše, saj predstavlja eno tistih temeljnih znanj računalništva in informatike, ki naj bi ga v okviru osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja bil deležen vsakdo. Prav ob prihodu novega koronavirusa smo se verjetno dokončno zavedli, kako odvisni smo od svojih digitalnih kompetenc. Med drugim so se prav ta znanja oziroma digitalne kompetence v zadnjih dveh tednih izkazali za ključne, da so se lahko tako učenci kot učitelji sploh znašli pri učenju na daljavo.

 

Poleg tekmovanja RTK, društvo ACM Slovenija v tem času organizira tekmovanje v programiranju z delčki Pišek (https://tekmovanja.acm.si/pisek), ki je namenjeno osnovnošolcem in srednješolcem in je podobno programiranju v jeziku Scratch. Poleg tega ACM Slovenija organizira tekmovanje UPM – Univerzitetni programerski maraton, ki je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.  Poskusno kolo bo izvedeno v petek, 3. 4. 2020, z začetkom ob 16. uri in  bo trajalo tri ure. Zaradi omejevalnih ukrepov bo tekmovanje izvedeno na daljavo na sistemu https://putka-upm.acm.si/.