• Monitor – revija, ki je nastala na FRI
Novice

Monitor, revija, ki gre dlje od igric, smo zapisali nekoč. Monitor, revija, ki jo ustvarjajo študenti za študente, vendar ne le za njih, smo zagotovo tudi še kje dodali. Da, Monitor s(m)o zastavili študenti takratne Fakultete za elektrotehniko in računalništvo, predhodnice današnje Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI). Nekateri s(m)o zaradi tega »malce« zamudili s študijem, vendar nam tega ni žal – računalniške in malce manj računalniške vsebine s svojimi bralci z veseljem in zanosom delimo še danes, trideset let kasneje.


Tako kot takrat nas tudi danes zanima prihodnost, zato v prav vsaki številki kot tudi na spletni strani pišemo o novih tehnologijah, le da so bili takrat to vrhunski matrični tiskalniki, danes pa se navdušujemo nad strojnim učenjem in umetno inteligenco kot celoto. Med našimi avtorji imamo doktorje znanosti, ki bralcem razlagajo novosti s področja kvantnega računalništva in dosežke kvantne premoči. Med gostujočimi pisci z veseljem pozdravimo tudi profesorje, ki kaj povedo o omrežjih 5G. Pišemo o novih tehnologijah za proizvodnjo polprevodnikov, satelitskem internetu, električnih avtomobilih in nenazadnje o napredku pri razvoju samovozečih avtomobilov.

 

Pri Monitorju še posebej natančno sledimo razvoju na področju procesorjev. Ker nas zanima še kaj več kot le to, kateri je »hiter« in kateri »počasen«.

 

V vsaki številki se redno poglabljamo v kompleksne tematike. Kako deluje internet? Kako je tehnologijo mogoče zlorabiti? Kako zlorabljajo naše osebne in lokacijske podatke? Razkrivamo temne globine kiber kriminala. Kam nas pelje družba nadzora? Se ta približuje tudi nam? Kako daleč smo z razvojem robotov, takih in drugačnih? Bomo tudi na Luni imeli »GPS«? In da, kako so svet spremenili Velikani – Google, Amazon, navsezadnje tudi in predvsem – Linux!

Že imate otroke? Mi jih imamo, zato nas v vsaki številki zanima, kako se moderne tehnologije dotikajo tudi njih. Kako Facebook posluje in celo trguje z njihovimi podatki. Kako so v tej smeri neusmiljena druga družabna omrežja, Tiktok, kako igre. Kako otroci postajajo odvisni od vsega, kar jim je servirano na zaslonih najrazličnejših tipov in velikosti. In nenazadnje – redno pišemo o strokovnih mnenjih, ki se krešejo okoli t. i. screen tima. Koliko časa, namenjenega gledanju v zaslon, je še neškodljivo, koliko je preveč?

 

Za natančno pokrivanje zelo strokovnih tem kot avtorji vskočijo tudi profesorji Univerze v Ljubljani, denimo izr. prof. dr. Boštjan Batagelj s Katedre za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko, ki je podrobno razložil takrat prihajajoče telekomunikacije 5G

Verjetno ste že (presenečeno?) opazili, da nismo še prav nič rekli o preizkusih strojne in programske opreme in njihovih primerjavah. Seveda, tudi tega v Monitorja ne manjka. V prav vsaki številki se posvetimo izbrani opremi in na podlagi izkušenj ter vpogleda na tržišče ocenimo in svetujemo tisto, kar je najboljše – glede na denarni vložek, ki je potreben za nakup, in absolutno.

Je neki prenosnik res »dober«, kot zatrjuje proizvajalec? Kako se obnese v primerjavi s konkurenco, ki je naprodaj pri nas? Kakšen namizni računalnik potrebujete za igre, kakšnega za animiranje 3D, kakšnega za urejanje videa? Kakšen in kateri monitor najbolje sodi zraven glede na finance, ki so vam na voljo? Kateri telefon priporočamo? Kateri sodelovalni programski paket bo najboljši – Teams, Slack ali Workspace?

Monitor je v resnici nastal in zrasel ravno na področju primerjalnih preizkusov oziroma testov, kot jim pravimo. O tem pišemo že trideset let, ravno letos smo slavnostno obhajali ta jubilej. V posebni številki, ki smo jo izdali v ta namen, smo se spomnili, da takrat interneta de facto še ni bilo in da so bile edini vir informacij tedaj ravno specializirane tehnološke revije. Kar je zanimalo radovedne avtorje/študente, s(m)o predali naprej, radovednim bralcem/študentom. Monitor smo postavljali na 486-ki, v Windows 3.1 in Pagemakerju. Nič od tega danes ne obstaja več. Kot ne obstajajo prozorne filmske folije, na katere smo Monitor natisnili in jih nato odnesli v tiskarno. Preizkušane izdelke smo fotografirali analogno, na diapozitive! In vendar smo bili v tehnološki »špici«, saj je konkurenca za vse to še vedno uporabljala škarje in lepilni trak, v črno-beli tehniki.

 

Računalništvo je danes vse kaj več kot le PC-ji. Pri Monitorju strokovno pokrivamo tudi »vesoljske« tematike, kot je satelitska internetna konstelacija Starlink.

 

Toda danes imamo internet, porečete! Imamo, in tam je tudi Monitor! Na spletni strani lahko berete sveže novice iz sveta računalništva, novih in informacijskih tehnologij, lahko pa se naročite na digitalno različico revije. Berete jo lahko v obliki HTML ali v obliki »listalnika« HTML5.

Ampak danes imamo pametne telefone, porečete! Imamo, in tam je tudi Monitor! Berete ga lahko v aplikacijah, ki so napisane za Android in iOS, na voljo pa so v trgovinah AppStore in Play.

Danes imamo vendar družbena omrežja, porečete! Imamo, in tudi tam je Monitor! Sledite nam lahko na Facebooku, Twitterju in Youtubu. Če se naročite, vam bomo z veseljem pripravili izbor novic in zanimivih prispevkov dneva.

A, seveda, Monitor je še vedno na voljo tudi v stari dobri papirnati obliki. Kupite ga lahko v trafikah ali pa vam ga še dišečega po tiskarski barvi vsak mesec dostavimo na dom.

 

Monitor, revija, ki gre dlje od papirja!

 

---

Prispevek je promocijska objava revije Monitor, pokrovitelja Poletne šole FRI 2022.