• Do doktorata z avtomatskim ocenjevanjem esejev
Novice

Kaja Zupanc je doktorska študentka na Fakulteti za računalništvo in informatiko, ki je za objavo članka z naslovom Automated essay evaluation with semantic analysis, objavljenem v reviji Knowledge-based systems, dobila posebno nagrado za raziskovalno delo na fakulteti v letu 2017.


Ker se bliža informativni dan za vpis na doktorski študij, smo s Kajo spregovorili o njenem raziskovalnem delu in izkušnji študija.

 

Pravkar zaključujete svoj doktorat. Kaj je botrovalo vaši odločitvi, da se vpišete na doktorski študij računalništva in informatike?

Dodiplomski študij sem zaključila še pred bolonjsko reformo na Pedagoški fakulteti, smer matematika in računalništvo. Tja sem se vpisala z resnim namenom, da bom nekoč poučevala matematiko. Vendar sem že v prvem letniku ugotovila, da področje računalništva ponuja veliko več izzivov. Tako sem kar nekaj svojega prostega časa preživela za računalnikom ob spoznavanju novih programskih jezikov, ali pa ob branju knjig, ki so pokrivala področja, ki jih predmetnik ni vključeval. Predmete iz področja računalništva sem opravljala pri profesorjih s FRI-ja in ti so me že v tretjem letniku seznanili z možnostjo nadaljevanja študija na FRI. Tako je bila odločitev, da se po diplomi vpišem na doktorski študij na FRI, zelo preprosta.

 

Kot doktorska študentka ste prejeli posebno priznanje za raziskovalno delo. Kaj raziskujete?

V okviru doktorskega študija se ukvarjam z avtomatskim ocenjevanjem esejev. Razvili smo dva pristopa za merjenje kvalitete semantike besedila, in sicer merjenje vsebinske skladnosti eseja ter ugotavljanje pravilnosti trditev v eseju z uporabo metod ekstrakcije informacij in zunanjih semantičnih virov (ontologij).

Osredotočenost na skladenjske značilnosti eseja in manjše upoštevanje semantičnih značilnosti je ena od glavnih pomanjkljivosti obstoječih sistemov za avtomatsko ocenjevanje esejev. Tako smo predlagali nov sistem za avtomatsko ocenjevanje esejev v angleščini, ki vključuje zgoraj omenjena pristopa in se osredotoča na semantične značilnosti eseja. Za ocenjevanje tako uporablja predlagane atribute skladnosti in vsebuje sistem za avtomatsko detekcijo vsebinskih napak, ki se pojavijo v eseju.

Kljub temu da je bilo razvitih že preko 20 sistemov, je naš sistem prvi, ki popolnoma avtomatsko zazna določene semantične napake in poleg ocene ponudi uporabniku tudi povratno informacijo o vsebini. Poleg tega sistem deluje na javno dostopnih množicah podatkov boljše kot do tedaj razviti sistemi.

 

Kakšni so načrti za prihodnost?

Po zagovoru doktorata sledi selitev v Belgijo, kjer se bom vsaj za nekaj časa "preselila" v industrijo. Pozitivno me je presenetilo, da se s pridobljenim doktoratom (predvsem v tujini) odprejo marsikatera vrata, saj podjetja iščejo visoko izobražen kader.

Dolgoročnih načrtov ne delam, vendar pa vrnitve v akademski svet ne izključujem. Zame je predvsem pomembno, da najdem nove izzive in okolja, kjer lahko izmenjujem ideje s kolegi. Tako prepuščam dolgoročne plane toku življenja in se veselim novih izzivov.

 

Vsi, ki vas zanima nadaljevanje študija na doktorski ravni, vabljeni na informativni dan doktorskega študija, ki bo v sredo, 4. aprila 2018, ob 16:00 v Diplomski sobi na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL.