• Algoritem, ki prepozna tumorje
Novice

Algoritem, ki so ga razvili slovenski raziskovalci z Nevrološke klinike UKC Ljubljana in Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, je prelomni dosežek na področju diagnosticiranja bolezenskih stanj, saj omogoča nov način diagnosticiranja možganskih tumorjev.


Dokazali so, da je ob uporabi revolucionarnega algoritma strojnega učenja z uporabo običajnih krvnih preiskav mogoče postaviti diagnozo možganskega tumorja in deset drugih bolezenskih stanj.


Uporabili so dva milijona krvnih vzorcev, 15.000 vzorcev nevroloških bolnikov ter 700 vzorcev ljudi z možganskim tumorjem. Algoritem so preizkusili na krvnih slikah 68 bolnikov, pri katerih je bil možganski tumor že diagnosticiran. Pri 96 odstotkih teh bolnikov je algoritem postavil pravo diagnozo.


Tako lahko zdravniki na podlagi algoritma in simptomov pacienta, določijo končno diagnozo. Koristnost algoritma umetne inteligence se najbolj odraža pri odkrivanju možganskih tumorjev, saj veljajo za relativno redko, vendar pogosto usodno bolezen, njihovo odkrivanje pa je zahtevno.


Pri raziskavi, ki jo je vodil priznan slovenski strokovnjak prof. dr. Simon Podnar, so sodelovali raziskovalci Nevrološke klinike UKC Ljubljana, Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in podjetja Smart Blood Analytics Swiss SA. Iz Fakultete za računalništvo in informatiko je sodeloval izr. prof. dr. Matjaž Kukar.


Izsledki prebojne študije so objavljeni v reviji Scientific Reports v članku Diagnosing brain tumours by routine blood tests using machine learning, hkrati pa o odkritju pišejo tudi številni domači mediji.


Vabljeni k branju: