• Odličen uspeh študentov IŠRM na UPM 2019
Novice

S finalnim tekmovanjem preteklo soboto, 12. oktobra 2019, se je na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL zaključilo tekmovanje Univerzitetni programerski maraton (UPM) 2019. Za uvrstitev v finale se je v treh predkolih potegovalo 48 ekip oz. 135 tekmovalcev. Finala se je udeležilo 28 ekip, po 5 urah reševanja 9 tekmovalnih nalog pa smo dobili prvake. Prvak maratona je postala ekipa, katere člana sta študenta interdisciplinarnega študija računalništva in matematike.


Najboljše tri ekipe v skupnem seštevku so:

  1. mesto: Final Solution (v sestavi Žiga Željko, Žan Knafelc in Tim Poštuvan)
  2. mesto: ScoreOutOfBoundsException (v sestavi Urban Duh, Gregor Kikelj in Andraž Maier)
  3. mesto: luftkanali (v sestavi Jakob Schrader, Daniel Blažič in Patrik Žnidaršič)


Prvaki posameznih univerz so:

  • Univerza v Ljubljani: Final Solution (Žiga Željko, Žan Knafelc in Tim Poštuvan)
  • Univerza v Mariboru: ASMx64 (Mitja Žalik,Vid Keršič in Niko Uremović)
  • Univerza na Primorskem: neVEM (Eva Silađi, Vladimir Bošković in Mirza Redžić)


Podrobne rezultate in naloge si lahko ogledate na sodniškem sistemu, ki je med tekmovanjem ocenil kar 257 rešitev. Finalno kolo sta na vrhu s 7. rešenimi nalogami končali ekipi Final Solution in luftkanali. Številne študentske ekipe pa sta s končnim tretjim in četrtim mestom presenetili ekipi dijakov luftkanali in Ctrl Alt Defeat.
 

Rešene so bile vse razen najtežje naloge, kjer so morali tekmovalci poiskati učinkovit algoritem za razdelitev seznama števil na strnjene skupine s čim manjšo varianco vsot skupin. Kako se jih reši, si preberite med opisi rešitev. Med programskimi jeziki sta še vedno najbolj popularna C++ in Python; C++ je zaradi svoje učinkovitosti idealen za algoritmične naloge, Python pa za hitro reševanje lažjih implementacijskih nalog.
 

Najboljše ekipe s posameznih univerz bodo konec novembra zastopale svoje univerze na srednjeevropskem tekmovanju CERC, ki bo letos v Pragi. V okviru 44. tekmovanja ACM ICPC se bodo pomerile v močni konkurenci ekip is Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovaške za mesta na svetovnem finalu. Gre za najstarejše, največje in najprestižnejše programersko tekmovanje na svetu, ki je v preteklem letu vključevalo več kot 300.000 študentov iz 3.000 univerz in 110 držav!
 

Vsem udeležencem iskreno čestitamo za svoje dosežke in upamo, da se z novo pridobljenim znanjem in izkušnjami vidimo spet prihodnje leto.
 

Fotografije s temovanja so na ogled v galeriji na spletni strani ACM tekmovanja - UPM

Na fotografiji zgoraj je prvak UPM, ekipa Final solution.