• Vzpostavitev slovenskega vozlišča ELIXIR
Novice

Ob polnopravni pridružitvi Slovenije infrastrukturi ELIXIR je bilo danes, 20. septembra, na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu v Ljubljani odprto slovensko vozlišča ELIXIR-SI. ELIXIR združuje zmogljivosti vodilnih evropskih raziskovalnih organizacij z namenom povečevanja skupnih zmogljivosti.


Infrastruktura ELIXIR je porazdeljena infrastruktura za informacije s področja ved o življenju. Organizirana je kot mreža evropskih vozlišč, ki jo sestavlja središče ELIXIR s sedežem v Angliji, ter trenutno 20 nacionalnih vozlišč. ELIXIR združuje zmogljivosti vodilnih evropskih organizacij z namenom povečevanja skupnih zmogljivosti za varno in dolgotrajno upravljanje s podatki, ki se pridobijo v okviru raziskav, financiranih z javnimi sredstvi. Koordinira, združuje in vzdržuje bioinformatska orodja in storitve v državah članicah in preko tega omogoča akademskim organizacijam in industriji za njihove raziskave (lažji) dostop

Vozlišče ELIXIR Slovenija (ELIXIR-SI), ki ga koordinira Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, sestavlja 15 raziskovalnih skupin iz 12 organizacij, med njimi je tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko. Vozlišče bo služilo optimalnemu standardnemu in dolgotrajnemu upravljanju obsežnih podatkov s področja ved o življenju in bo komplementarno vpeto v obstoječo nacionalno IKT infrastrukturo. Del podatkovnega vozlišča so tudi storitve za pomoč vsem raziskovalcem v vedah o življenju, predvsem na področjih usposabljanja, bio(medicinske) informatike, bioinformatskih analiz, podatkovnega rudarjenja in biostatistike.

Vključitev v temeljno infrastrukturo za vse raziskave v vedah o življenju prinaša številne koristi za slovensko družbo, od izboljšanja zdravstvenega stanja starajoče populacije, trajnostne pridelave kakovostne hrane, večje konkurenčnosti farmacevtske in biotehnološke industrije ter boljšega varovanja okolja.