• Umetna inteligenca za odkrivanje nevroloških motenj pri otrocih
Novice

Prezgodnje rojstvo poveča tveganje za nepravilnosti pri nevrološkem razvoju v otroštvu in mladosti, kar lahko pusti trajne posledice. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bomo zato v okviru mednarodnega projekta PARENT razvijali računalniški sistem za zgodnje odkrivanje kognitivnih in motoričnih sprememb, ki bo zdravnikom omogočil hitro diagnostiko ter uvedbo ustreznih terapij za paciente.


Rdeča nit projekta PARENT je zgodnje zaznavanje kognitivnih in motoričnih motenj pri predčasno rojenih otrocih in mladostnikih. Nepravilnosti pri nevrološkem razvoju ne obremenjujejo zgolj samega otroka in njegovih staršev, ampak pomenijo tudi dodatno obremenitev za družbo. Zgodnja zaznava možganskih poškodb ali dismaturacije ter zgodnje odkrivanje kognitivnih in motoričnih okvar so pomembni za izboljšanje počutja otrok in njihovih družin, saj omogočajo spremljanje razvoja otroka in medicinsko oceno motnje. Na podlagi tega lahko zdravniki v kar se da zgodnji fazi nastanka motenj pričnejo s potrebno terapijo za odpravo motnje ali za zmanjšanje njenih posledic.

 

Razvoj diagnostičnih in napovednih platform, osredotočenih na motorične in kognitivne motnje novorojenčkov, je v projektu zastavljen multidisciplinarno. S povezovanjem različnih informacij, ki bodo pridobljene iz kliničnih podatkov, biomarkerjev, zbiranjem in obdelavo nevroslikovnih materialov, zlivanjem podatkov, strojnim učenjem ter novimi napovednimi algoritmi bo projekt PARENT pomembno prispeval k odprti programski infrastrukturi za diagnostiko nevrorazvojnih bolezni.

 

Doktorski študenti razvijajo nove pristope

Za razvoj učinkovite diagnostike je Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani skupaj s še desetimi raziskovalnimi institucijami, bolnišnicami in podjetji pridobila sredstva na razpisu Marie Skłodowska-Curie Inovativne mreže usposabljanja (MSCA-ITN), ki poteka v sklopu Obzorja 2020. Petnajst doktorskih študentov tako bo v okviru štiriletnega projekta iskalo nove biomarkerje in na njihovi osnovi razvijalo računalniški sistem za zgodnje odkrivanje kognitivnih in motoričnih sprememb pri predčasno rojenih otrocih. 

Laboratorij za umetno inteligenco pod vodstvom doc. dr. Aleksandra Sadikova, ki deluje v okviru Fakultete za računalništvo in informatiko, bo zaposlil enega doktorskega študenta, ki bo razvijal nove pristope in algoritme umetne inteligence za gradnjo diagnostičnih modelov iz različnih slikovnih podatkov in podatkov, ki jih bodo pridobili z uporabo sistemov za sledenje očesnih gibov. Pri slednjem bo tesno sodeloval z doktorskim študentom, ki ga bo v okviru istega projekta zaposlilo mlado slovensko inovativno podjetje NEUS Diagnostics d.o.o. pod vodstvom dr. Vide Groznik, ki že sedaj razvija sisteme za zgodnje odkrivanje demenc.

 

Mednarodni konzorcij

Tekom projekta bodo doktorski študenti nekaj mesecev gostovali tudi na drugih partnerskih institucijah, kjer bodo lahko svoje raziskovalno delo nadgrajevali v sodelovanju s tujini raziskovalci in raziskovalnimi organizacijami.

 

Konzorcij projekta PARENT sestavljajo partnerji iz petih držav: Slovenije (Univerza v Ljubljani in podjetje NEUS Diagnostics d.o.o.), Italije (Politehnična univerza v Torinu, Otroška bolnišnica Bambino Gesu, podjetji 7hc ter GPI SPA), Španije (Univerza v Cádizu in Fundacija za upravljanje biomedicinskih raziskav iz Cádiza), Belgije (Katoliška univerza v Luevnu in podjetje Icometrix nv) in Švice (podjetje TOELT GmbH). Poleg tega bo v projektu sodelovalo še šest drugih organizacij (iz Grčije, ZDA, Italije, Švice, Kanade in Španije), ki bodo doktorskim študentom nudile različne izobraževalne treninge in gostovanja v njihovi organizaciji.

 

---

 

Projekt PARENT je prejel sredstva raziskovalnega in inovacijskega programa

Evropske unije Obzorje 2020 v okviru razpisaMarie Sklodowska-Curie -

Inovativno izobraževalno omrežje 2020, sporazum št. 956394.