• Magistrski študij računalništva odpre nove priložnosti
Novice

Za tiste, ki želijo povezati znanja z različnih področij z računalništvom, magistrski programi na Fakulteti za računalništvo in informatiko predstavljajo odlično priložnost. Študentka Lara Jerman, ki je sodelovala pri odmevni mednarodni študiji o genetiki raka, objavljeni v reviji Nature, in je bila februarja izbrana za ime tedna na Valu 202, je na tak način povezala biokemijo, računalništvo in matematiko. Biokemijo s prve stopnje študija je povezala z interdisciplinarnim programom Računalništvo in matematika na drugi stopnji. Z nami je spregovorila o svoji izkušnji študija.


Diplomirala si na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL. Zakaj si se odločila nadaljevati študij na interdisciplinarnem programu Računalništvo in matematika (UL FRI in UL FMF)?

Že od nekdaj sem bila uspešna na področju matematike in logike, vendar me je poklicno zanimalo delo v laboratoriju. Med študijem pa sem spoznala, da pogrešam matematiko in  računalništvo. Vede o življenju v današnjem času obsegajo ogromne količine podatkov, tako da računalniške analize igrajo čedalje bolj pomembno vlogo. Želela sem pridobiti in poglobiti ta znanja, zato sem se odločila za nadaljevanje študija na interdisciplinarnem programu Računalništvo in matematika.

 

Kdaj te je začelo zanimati računalništvo? Si imela kakšne predhodne izkušnje s programiranjem?

S programiranjem sem se prvič srečala šele v drugem letniku dodiplomskega študija, ko sem na FRI kot zunanji izbirni predmet vpisala Programiranje 1. Pred tem se nisem zares zavedala, kaj sploh je programiranje, sem pa hitro ugotovila, da mi veliko ponuja in odpira nove možnosti izobraževanja, zato sem tudi dobro premislila glede nadaljevanja študija

 

Kaj ti je najbolj všeč pri interdisciplinarnem študiju na FRI in FMF?

Najbolj mi je všeč, da imamo študenti veliko priložnosti, da se vključimo v različne projekte in obštudijske aktivnosti. Tako lahko pridobimo še drugačne izkušnje že v času študija. Med samim študijem me je najbolj pritegnilo delo s podatki in strojno učenje. Ta področja so inherentno interdisciplinarna, saj vedno delamo s podatki neke domene, pogosto tudi z biološkimi. Je pa tukaj matematično znanje ključno za razumevanje, za delo in za smiselno interpretacijo.­

 

Sodelovala si pri mednarodni raziskavi The evolutionary history of 2,658 cancers, ki je bila objavljena v ugledni reviji Nature. V raziskavi je znanstvenikom uspelo prebrati celovit genomski zapis 38 vrst raka, kar bo pripomoglo k razumevanju delovanja in napredovanja te bolezni. Kako si ti sodelovala v raziskavi?

Pri raziskavi sem sodelovala v okviru raziskovalnega obiska na Evropskem inštitutu za bioinformatiko, ki sem ga opravila poleti 2017, ravno pred začetkom magistrskega študija. V našem delu raziskave je šlo za konstrukcijo časovnic razvoja posameznih tipov raka s pomočjo računalniške analize genomskih podatkov. Ena izmed sprememb, ki se med napredovanjem raka pogosto zgodi, je pridobitev dodatne kopije kromosoma. Ta dogodek se da časovno umestiti z razmerjem števil starih mutacij, ki se na kopijah ujemajo, ter novih mutacij, ki se nabirajo ločeno. Jaz sem analizirala primere, kjer pride do več kot enega takega dogodka na istem kromosomu.

 

Kaj so najbolj zanimivi zaključki raziskave in kako bi jih lahko uporabili v praksi?

Ključnega pomena je razumevanje, kako iz zdravega tkiva nastane rakasto, kateri genomski dogodki so značilni za ta proces ter kako pride do njih. Nastale časovnice razvoja posameznih vrst raka ponujajo vpogled v te procese in obetajo nove možnosti na področju zgodnje diagnostike. Najbolj presenetljivo je bilo odkritje, da v določenih primerih do prvih značilnih mutacij lahko pride že desetletje pred diagnozo bolezni.

 

S čim se trenutno ukvarjaš? Že razmišljaš o temi za magistrsko delo?

Letos sem absolventka, jeseni sem bila v okviru programa ASEF na raziskovalnem obisku v Cambridgeu, zdaj pa se ukvarjam s pisanjem magisterija. Tema je s področja kombinatorike in se nanaša na dokaze formule o kljukah.

 

Kaj si želiš početi po študiju?

Načeloma se vidim v raziskovanju. Na neki točki bi se rada lotila doktorata, ampak še ne vem, če že naslednje leto. Je pa moja prioriteta, da delam na stvareh, ki na svetu puščajo pozitivno sled. Tehnologija ima veliko moč, na nas pa je, da jo uporabimo za dobro.


 

Informativni dan za magistrski študij


Te zanima nadaljevanje študija na drugi stopnji? Želiš izvedeti vse o magistrskih študijskih programih UL FRI in vpisnem postopku? Vabimo te, da se udeležiš spletnega informativnega dneva, ki bo v sredo, 13. maja 2020, ob 16.00 prek MS Teams. 

 
Potrdi svojo udeležbo in nekaj dni pred dogodkom ti bomo poslali e-pošto z navodili za spremljanje spletnega dogodka.