• JRC Ispra: Odskočna deska za izjemne raziskave
Novice

Andraž Krašovec je magistrski študent programa Računalništvo in informatika, ki ga zanima področje umetne inteligence in interneta stvari. Nedavno se je vrnil z raziskovalne prakse v Skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije (JRC) v Italiji, kjer je bil pet mesecev na raziskovalni praksi. Pogovarjali smo se o njegovem raziskovalnem delu v oddelku, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, transportno varnostjo in tehnologijami za organe kazenskega pregona.


Zakaj si se odločil za opravljanje raziskovalne prakse v raziskovalnem središču JRC?

Sodelovanje z JRC mi je predstavil moj mentor pri diplomski nalogi doc. dr. Tomaž Curk, za kar sem mu zelo hvaležen. Raziskovalna praksa na JRC v Ispri v Italiji predstavlja odlično odskočno desko za nadaljnje delo v mednarodnem okolju. Ko mi je povedal še, da lahko to sodelovanje po magisteriju nadaljujem tudi na doktorskem študiju, nisem več okleval.

 

Kaj si raziskoval v okviru prakse?

V JRC sem delal na področju kibernetske varnosti. Moja naloga je bila postaviti multimodalno senzorsko omrežje za prepoznavo ljudi v določenem prostoru. S prostovoljci sem zbral za približno 16 ur senzorskih podatkov, s pomočjo katerih sem nato z uporabo strojnega sestavil sistem za prepoznavanje oseb. Cilj sistema je, da z nenehnim spremljanjem identitete osebe v okolju odstranimo potrebo po avtentikaciji z gesli. Desegel sem 99,3-odstotno natančnost prepoznave uporabnikov in 99-odstotno natančnost prepoznave vsiljivcev, kar lahko označim za uspeh.

 

Pričakovanja JRC so bila, da o delu napišemo in objavimo znanstveni članek, kar je krasna povezava z delom na magistrski nalogi, saj sem lahko v nalogi uporabil marsikateri zapis iz mojega članka. Pred nekaj dnevi smo dobili pozitiven odgovor z revije ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies (IMWUT). Pričakujem, da bo članek z vsemi popravki v reviji objavljen do konca poletja.

 

Raziskovalno središče JRC v Ispri zaposluje več kot 1500 raziskovalcev. Izmed aktivnosti, ki se izvajajo na JRC je vredno izpostaviti raziskovanje na področju jedrske varnosti ter laboratorij za simulacijo potresov s 16 metrov visoko in 21 metrov dolgo reakcijsko steno, kar ga po velikosti umešča na drugo mesto na svetu.

Kako je potekalo delo v takem vrhunskem mednarodnem raziskovalnem okolju?

Delovno okolje je izredno sproščeno in omogoča veliko mero prilagodljivosti in zelo svobodno sestavo delavnika. Vsak ponedeljek dopoldne se celotna enota zbere ob kavi in rogljičkih, kjer eden izmed kolegov predstavi svoje trenutno delo. To omogoči deljenje idej in ponudi priložnost soustvarjanja predlogov, ki končajo kot evropski zakoni. Zame je to predstavljajo enega izmed najzanimivejših aktivnosti v JRC saj ponudi vpogled v delovanje Evropske Komisije.

 

Sicer pa je delo v JRC je sestavljeno iz raziskovanja in pisanja, časovno približno v enaki meri. Na voljo je vsa najsodobnejša oprema, velika prednost dela v JRC pa je tudi skoraj neomejen proračun. Poleg vse opreme, ki sem jo uporabljal že na FRI, so v JRC poskrbeli še za mnoge zmogljivejše senzorje, ki pa jih žal nisem imel časa preizkusiti, saj sem se moral predčasno vrniti v Ljubljano.
 

Zame je bila popolnoma nova izkušnja priprava članka, pri čemer so me podpirali raziskovalci iz naše podenote na JRC in moj mentor doc. dr. Veljko Pejović s FRI. Za vse izzive smo skupaj hitro našli rešitev – tako pri pisanju članka kot tudi pri raziskavi.

 

Ispra je odlično locirana ob jezeru Lago Maggiore, tudi Alpe so blizu. Ti je poleg dela v JRC uspelo izkorisiti to lokacijo?

Lokacija Ispre je izjemna in se ponuja kot odlično izhodišče za marsikateri izlet, predvsem v naravo. Prva dva meseca je sicer nepretrgoma deževalo, a so bili k sreči nato še trije meseci večinoma sončnega vremena. Sam izjemno rad smučam, zato sem se včlanil v smučarski klub JRC, ki v zimskem času vsak vikend organizira smučarske izlete, kar je krasna priložnost za spoznavanje okoliških krajev.

 

Poleg hribolazniških izletov je Ispra poleti primerna za plavanje v jezeru. Več zaposlenih mi je povedalo, da gredo marsikdaj v času kosila zaplavati v jezero, ki je od JRC oddaljeno le 10 minut vožnje s kolesom.

 

Kadar si zaželiš mestnega vrveža, kulturnih ali športnih dogodkov, ali samo manjše spremembe okolja, pa so v bližini tudi večja mesta, na primer Milano, ki je oddaljen le uro vožnje z avtom.

 

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Že razmišljaš o doktoratu?

Zagotovo si želim nadaljevanja sodelovanja z JRC na doktorskem študiju. Govoril sem z nekaterimi trenutnimi doktorskimi študenti v JRC in njihove izkušnje so podobne mojim. Gre za okolje, ki omogoča vrhunske raziskovalne pogoje. Marsikdo po zaključenem doktoratu ostane v JRC, saj so pogoji tako za delo, kot tudi za življenje res dobri. Ni izključeno, da tam ostanem tudi kasneje.

 

Se vidiš bolj v akademski aferi ali v gospodarstvu?

V času študija sem imel priložnost izkusiti tudi delo v industriji. Privlači me oboje in tematika dela na mojem področju je podobna v obeh. Največjo razliko vidim pri pristopu k delu, ki je v akademskih vodah temeljitejši, medtem ko industrija bolj poudarja hitrost narejenega. Recimo, da imam čas za odločitev tekom doktorskega študija.

 

Informativni dan za skupni doktorski program Z JRC

 

Pridružite se nam na informativnem dnevu za skupni doktorski program in štipendije Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije v Ispri v Italiji. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku prek spleta, in sicer v torek, 28. aprila, ob 14. uri.

 

Program je namenjen vsem, ki si želite nadaljevati raziskovalno kariero na temo strojnega učenja v internetu stvari in forenzičnega preiskovanja digitalnih podob s pomočjo biometrije. Raziskovalno mesto ponuja 4-letno zaposlitev, od tega do 3 leta na JRC v Ispri v Italji ter preostali čas na UL FRI. Program krije tudi stroške šolnine za doktorski študij, študent se mora tako istočasno vpisati na doktorski študij na FRI. Za več informacij o programu obiščite spletno stran.