• Genska diagnostika krvnih bolezni
Novice

V okviru projekta Genetska diagnostika krvnih bolezni (DiaGenKRI) so študenti Fakultete za računalništvo in informatiko UL razvili spletno aplikacijo Visual Diagnostics (ViDis), ki zdravnikom in raziskovalcem omogoča deljenje diagnostičnih algoritmov z znanstvenoraziskovalno skupnostjo, pacientom pa vodenje skozi potek zdravljenja in potencialne neželene učinke ter druge simptome.


 

Spletni vprašalnik ViDis se uporablja za za preverjanje morebitnih neželenih učinkov zdravljenja z zdravili iz skupine zaviralcev tirozinske kinaze (TKI), kot so imatinib, nilotinib in dasatinib. Dostopnost spletnega vprašalnika ViDis omogoča vsem bolnikom enakovreden dostop do informacij o bolezni in zdravljenju ne glede na kraj bivanja in zdravljenja.

 

Spletna aplikacija je na voljo na povezavah http://vidis.fri.uni-lj.si (za zdravnike) in http://vidis.fri.uni-lj.si/bolniki/ (za bolnike).

 

Pri projektu, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada sta pod mentorstvom doc. dr. Mihe Moškona sodelovala študenta FRI Nermin Jukan in David Zagoršek .

 

O projektu so poročali tudi mediji:

Večer: Samovoljna opustitev terapije lahko void v smrt (22. 9. 2018)

Dnevnik: Redno jemanje zdravil za kronično mieloično levkemijo življenjsko pomembno (18. 9. 2018)

Žurnal24: "Bolezen mi je že ogrožala življenje, simptomi pa so bili zelo prikriti" (19. 9. 2018)

Aktivni.si: Kronična mieloična levkemija (KML) – znaki, simptomi in zdravljenje (19. 9. 2018)