• Dr. Andrej Brodnik prejel nagrado Michie-Turing
Novice

Na zaključni prireditvi 26. mednarodne multikonference Informacijska družba, so 13. 10. 2023 podelili nagrade za preteklo delo in zasluge.


Prestižno nagrado Michie-Turing za življenjsko delo na področju računalništva in informatike je prejel dr. Andrej Brodnik, visokošolski učitelj na UL FRI in UP FAMNIT. Andrej Brodnik je bil nagrajen za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe. Doktoriral je na kanadski univerzi Waterloo, aktivno je sodeloval v strokovnih društvih, predvsem v ACM Slovenija, pomembno pa je v Sloveniji poudarjal promocijo računalništva, predvsem v okviru poučevanja v srednjih in osnovnih šolah ter na tekmovanjih za srednješolce. Njegova osrednja raziskovalna področja so jedrnate podatkovne strukture, vseprisotno računalništvo in poučevanje računalništva in informatike.

 

Nagrado za dosežek leta na področju informacijske družbe je prejel Benjamin Bajd, dobitnik zlate medalje iz programiranja na 34. računalniški olimpijadi, ki je avgusta letos potekala v Indoneziji. To je prvo zlato odličje za Slovenijo, odkar ta sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi.

 

Priznanje za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu, informacijska jagoda, so podelili spletnemu portal Dostopno.si, ki deluje v okviru RTV Slovenija. Namenjen je ozaveščanju javnosti s poudarkom na upoštevanju pravic in potreb ljudi z različnimi oblikami oviranosti..

 

Priznanje za najslabši dosežek na področju informacijske družbe v tekočem letu, informacijska limona, so dodelili nekompatibilnosti zdravstvenih sistemov v Sloveniji.

 

V kategoriji nagrajencev Hall-of-Fame oz. Legende računalništva so priznanja letos prejeli: Saša Divjak, Cene Bavec, Janez Grad, Jože Gričar, Izidor Hafner, Vladislav Rajkovič, Lidija Zadnik Stirn, Stane Štefančič, Borut Žalik in Anton Železnikar.

 

Čestitamo!

 

Posnetek slavnostne podelitve, ki vključuje tudi zahvalni govor dr. Andreja Brodnika ob prejmu nagrade za življenjsko delo, si lahko ogledate na povezavi (00:25:07).