• Delo sistemskega inženirja
Objave

Če niste prepričani, na katero področje bi se usmerili na svoji karierni poti, vas morda prepriča izkušnja sistemskih inženirjev v podjetju Mikrocop, ki je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. Ukvarjajo se z razvojem programske opreme, ki združuje zmogljivosti sistemov upravljanja dokumentov, poslovnih procesov in elektronske hrambe. Podjetje deluje že več kot 40 let z več kot 300 zadovoljnimi strankami in več kot milijardo obdelanih dokumentov, zaposlujejo pa že skoraj 200 sodelavcev.


Kaj je najpomembnejše pri odločitvi za poklicno pot?

Pri razmisleku ob začetku karierne poti je najbolj pomembno vprašanje, kakšno delo vas resnično veseli in katero področje vas zanima ter bi se vanj želeli tudi poklicno usmeriti. Nenazadnje se je morate vprašati, ali bi vas veselilo vsakodnevno delo s strankami ali bi se raje osredotočili na interno delo znotraj podjetja.

 

Zakaj se odločiti za delo sistemskega inženirja?

Ker je delo izjemno raznoliko. Nikoli ni dolgčas. Obseg nalog je sicer v večji meri odvisen od velikosti podjetja, v katerem delaš. V manjšem podjetju delo sistemskega inženirja obsega vse od podpore uporabnikom do nadzora informacijske infrastrukture, v večjem podjetju, kjer je običajno tudi večje število sistemskih inženirjev, pa je delo bolj specializirano.

 

Če se želite bolj specializirati in fokusirati na ožje področje dela, potem je nedvomno prava pot srednje ali veliko podjetje. Širši pogled in izkušnje na različnih področjih boste lažje pridobili v manjšem podjetju, saj bo delo od vas zahtevalo sodelovanje na različnih področjih.

 

Katera področja zajema delo sistemskega inženirja v podjetju Mikrocop?

V podjetju sistemski inženirji skrbimo za nemoteno delovanje informacijskih sistemov, kar vključuje spremljanje strežniške, mrežne in oskrbne infrastrukture. Poleg tega urejamo konfiguracijo in nameščanje varnostnih popravkov ter pripravo arhitekture informacijskih sistemov. Pomagamo tudi uporabnikom pri vsakodnevnih težavah.

           

Je kava res najljubša pijača sistemskega inženirja?

Dan se začne in konča s kavo. Je kar res, da je kava naša najljubša spremljevalka skozi delovni dan. No, seveda se tudi kakšnega piva po službi ne branimo.

 

Kakšen je običajen delovni dan sistemskega inženirja?

Danes nam tehnologija zagotavlja, da lahko na mobilnem telefonu neprestano spremljamo pravilnost delovanja sistemov podjetja. To nam omogoča, da lahko k reševanju morebitne težave pristopimo bistveno hitreje kot v preteklosti. To seveda pomeni, da smo pravzaprav ves čas »on-line«.

 

Na seznamu dnevnih delovnih nalog je vsekakor tudi pregled dnevniških zapisov, projektne naloge, od enostavnih do zelo kompleksnih, ter reševanje morebitnih težav uporabnikov in storitev.

 

S katerimi izzivi se sistemski inženir srečuje pri delu?

Danes je dostop do informacij veliko lažji kot v preteklosti, zato je možno marsikatero težavo hitreje in učinkoviteje rešiti. Res pa je, da so tudi uporabniki danes veliko bolj zahtevni, kot so bili še pred desetletjem. Tudi to nas vsak dan postavlja pred vedno nove izzive.

 

Dejstvo je, da nas ves čas spremljajo novi izzivi, za katere moramo iskati prave rešitve. Zato se moramo ves čas učiti in izobraževati, predvsem pa biti odprte glave za nove ideje.

 

Hiter tehnološki razvoj prinaša tudi številne varnostne grožnje in tveganja. Ali mora imeti sistemski inženir tudi znanje s področja informacijske varnosti?

V današnjih časih bi sistemski inženir moral imeti tudi zadostno znanje s področja informacijske varnosti, saj je hiter razvoj tehnologije s seboj prinesel tudi veliko varnostnih groženj in tveganj, s katerimi se morajo podjetja spopadati.

 

Spekter dela s področja informacijske varnosti je izjemno širok, pri tem pa ne gre pozabiti tudi na dejstvo, da je težko oceniti vsa tveganja, katerim je podjetje lahko izpostavljeno. Na področju znanja iz informacijske varnosti je zato v podjetjih še precej prostora za izboljšave.

 

Je prihodnost za poklic sistemskega inženirja svetla?

Hiter tehnološki razvoj na vsa področja dela prinaša spremembe. Marsikateri obstoječi poklici izginjajo in nastajajo novi, o katerih pred desetletjem nismo niti sanjali. Nova delovna mesta bodo vsekakor nastajala na

 

Če smo te prepričali, da je delo sistemskega inženirja zate, te vabimo, da se pridružiš mladi in dinamični ekipi Mikrocopa. Preveri karierne priložnosti.

 

 

Prispevek je promocijska objava velikega pokrovitelja Poletne šole FRI 2018, podjetja Mikrocop, d.o.o.