• Delavnica spoznavanja procesorskih jeder RISC-V
Novice

Na fakulteti je profesor Patricio Bulić pred kratkim izvedel dvodnevno delavnico Give me Five!, na kateri so imeli študentje priložnost bližje spoznati trenutno izredno popularna procesorska jedra RISC-V.


Sodobna tehnologija nas nenehno preseneča z inovacijami, ki nam spreminjajo način življenja. Eden od ključnih gradnikov teh inovacij so procesorji, ki se nahajajo v naših pametnih napravah, računalnikih in sistemih. V središču pozornosti v tem hitro razvijajočem se področju je arhitektura RISC-V.

 

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki je pripomogel k njeni popularnosti, je odprtokodna arhitektura, kar pomeni, da lahko vsakdo razvija procesorje RISC-V brez potrebe po plačevanju licenčnin. Zaradi tega ima RISC-V v tem trenutku najhitreje rastočo in aktivno skupnost razvijalcev, raziskovalcev in podjetij, ki prispevajo k njegovemu razvoju in uporabi.

 

Zaradi naraščajoče popularnosti smo nedavno tudi na fakulteti izvedli delavnico »Give Me Five!«, ki je bila namenjena študentom interdisciplinarnega programa Računalništvo in matematika, ki te vsebine ne poslušajo v okviru rednih študijskih obveznosti. Na delavnici so študenti dobili priložnost, da se poglobijo v nizko-nivojsko programiranje mikrokrmilnikov HiFive, ki temeljijo na procesorskem jedru SiFive FE310, ki se opira na arhitekturo RISC-V.

 

 

Na delavnici so se študenti naučili, kako spisati asemblerske rutine potrebne za začetni zagon sistema, kako sestaviti tabelo prekinitvenih vektorjev ter omogočiti sistemski časovnik. Poleg tega so študenti spisali gonilnike dveh preprostih V/I naprav. Koliko nam je znano, gre za prvo uporabo procesorskih jeder RISC-V pri poučevanju v Sloveniji.

 

Da bi ostali v koraku s hitro spreminjajočim se svetom računalništva, bo FRI v zimskem semestru prvič uvedel mikrokrmilnike HiFive FE310 v redni pouk. To bo omogočilo študentom, da poleg procesorskih jeder ARM Cortex spoznajo tudi jedra RISC-V. To je le en korak v smeri nenehnega izboljševanja in zagotavljanja, da naš študijski program ostaja sodoben in privlačen za bodoče generacije računalniških strokovnjakov.