• Kako izbrati študentsko delo in kje pričeti profesionalno kariero (in zakaj bi to lahko bil DevRev)?
Novice

V slovenski pisarni podjetja DevRev smo se v zadnjem letu in pol srečali z več kot dvesto prijavami za študentsko delo, zaradi česar smo se odločili, da podamo nekaj napotkov glede tega, kako naj se študentje odločajo ali je oglaševana pozicija primerna zanje. Tudi če se vam ne bodo zdeli smiselni, boste dobili vsaj vpogled v to, kaj se plete po glavi nekaterim delodajalcem, medtem ko vas intervjuvajo.


Ampak - naj se najprej predstavimo! DevRev sta leta 2020 ustanovila Dheeraj Pandey, nekdanji izvršni direktor podjetja Nutanix (trenutno tudi član upravnega odbora podjetja Adobe), in Manoj Agarwal, nekdanji član uprave podjetja Nutanix (Nutanix je leta 2016 izpeljal največji tehnološki IPO na svetu). Leta 2021 je DevRev objavil vstop enega največjih ustanovitvenih kapitalov v zgodovini Silicijeve doline. Ob ustanoviteljema so se podjetju pridružili izkušeni inženirji, ki so pred tem dosegli odmevne uspehe na področju umetne inteligence in strojnega učenja (AI/ML), distribuiranih sistemov in rešitev za velike podatke. Naš produkt je prva DevCRM platforma, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje, podporo končnim uporabnikom in vzpodbujanje rasti njihovih rešitev. V Sloveniji nas je trenutno 34, od tega kar 32 razvijalcev.

 

 

Zdaj pa na temo: kako se odločiti, kje pričeti profesionalno kariero?

 

Področje dela

Full-stack, razvoj mobilnih aplikacij (iOS, Android), backend, frontend, DevOps, podatkovne vede … Možnosti je ogromno, lahko vas zanima tudi več področij hkrati, vendar še pred pričetkom prijavljanja na delo napravite izbor zanimanj. Na intervjujih jasno izpostavite svoje želje, predvsem pa naj vas ne bo strah postaviti vprašanj glede možnosti prehajanja med različnimi vlogami, saj lahko tekom prve zaposlitve kmalu opazite, da vas v praksi zanima kaj drugega kot tisto, za kar ste se opredelili na začetku. Tudi če se vam zdi, da z besedami “vseeno mi je, kaj bi počel, rad bi samo čim več delal in se učil” izražate ultimativno motivacijo, to zveni prej nasprotno - nekdo, ki ga področje zares zanima, je za razgled po njemu moral vložiti nekaj časa in truda, česar nekdo, ki ga zanima vse, ni storil.

 

Delo v večji ali manjši ekipi?

V manjših ekipah boste prej pričeli s samostojnimi prispevki in rezultati vašega dela bodo hitro vidni, v večjih ekipah pa boste imeli priložnost spoznati kompleksnejšo organizacijo dela in delovanje znotraj definirane hierarhije ekip, oddelkov in sektorjev. Prehajanje med področji je možno v obeh primerih, a bo v večjih ekipah možnost pridobivanja specializiranih znanj večja. V manjši ekipi boste danes morda res backendaši, jutri oblikovalci, pojutrišnjem pa projektni vodje, vendar bo pridobljeno znanje bistveno manj poglobljeno. V vsakem primeru pa se pozanimajte, ali boste na voljo imeli mentorja, ki vam bo pomagal razjasniti in doseči pričakovanja podjetja do vas.

 

Delo v mlajšem ali uveljavljenem podjetju

Razlika med mlajšimi in starejšimi podjetji je varljiva: nekatera mlajša podjetja se na primer ukvarjajo z implementacijo zastarelih tehnologij, kar je lahko sicer zelo dobičkonosno in tehnično preprosto, vendar bodo stežka delovala kot dobra karierna odskočna deska, medtem ko so nekatera starejša podjetja lahko zelo agilna in na preži za novimi tehnološkimi rešitvami. Podjetja zato raje kot po starosti sodite po tehnologijah, s katerimi se ukvarjajo, in po delovnemu procesu, ki vam ga opišejo (če ga ne, jih seveda povprašajte). Naj vam tudi ne bo nerodno povprašati, kakšne načrte glede rasti ima podjetje, v kolikor gre za izrazito mlado podjetje pa je povsem legitimno, da povprašate tudi po njihovemu finančnemu stanju.

 

Delo na lastnem produktu ali agencijsko delo

Delo na lastnem produktu pomeni, da boste bližje uporabnikom, kar je v poslu ključnega pomena. Prisotni boste pri večih ciklih izdelave in izboljšav in imeli možnost rednega stika s posledicami dejanske uporabe vašega dela, medtem ko boste z agencijskim delom pridobili ogromno različnih domenskih znanj (ki bodo sicer segala bolj v širino kot v globino) in se zaradi pritiska rokov še hitreje kot pri lastnemu produktu naučili, kako sklepati kompromise med lepoto in učinkovitostjo kode ter izpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, kar se prav tako lahko izkaže za zelo koristno, predvsem er vas precej neposredno navadi na razlike med načinom dela v šolskih klopeh in v industriji.

 

Kje je tukaj DevRev?

DevRev poskuša kombinirati dobre lastnosti vitkih in agilnih zagonskih podjetij z dejstvom, da imamo trenutno veliko ekipo (na štirih kontinentih nas je več kot 250). Študentom nudimo delo na vseh zgoraj naštetih področjih, prav tako pa zaradi dolgoročnih načrtov z našim lastnim produktom iščemo predvsem sodelavce, ki bi pri nas bili pripravljeni ostati dlje časa in se nekoč redno zaposliti, tako da tudi z mentoriranjem in hitrim polnopravnim vključevanjem v ekipo mislimo resno. Življenjepisov in prijav smo veseli na slovenia-talent@devrev.ai.

 

 

 

Prispevek je promocijska objava podjetja DevRev, sponzorja Robo lige 2023.