• Šifra predmeta:63749B
  • Kreditne točke:6
  • Semester: zimski
  • Vsebina

Si želite narediti naslednji Twitter ali Facebook? Odlično idejo boste morali poiskati sami, znanja, ki jih potrebujete za načrtovanje in izgradnjo spletne aplikacije, do katere bo lahko dostopalo miljone uporabnikov, pa boste dobili pri tem predmetu.

Začeli bomo z optimizacijo spletnih strani (počasna spletna aplikacija ne more biti uspešna), si ogledali tipične varnostne probleme (verjetno si ne želite, da bi vdor v vašo aplikacijo postal prva novica na Shashdot-u) in API vmesnike (ki so naredili Twitter tako popularen).

Nadaljevali bomo z izzivi virtualizacije in oblačnega računalništva (ne pozabite: Netflix uporablja Amazon EC2), ter pogledali kako lahko naredimo spletno aplikacijo skalabilno (Twitter in Google skrivata tisoče strežnikov za enim IP naslovom), kakšne baze podatkov uporabiti (in zakaj je koristen NoSQL) in kako zagotoviti visoko dostopnost aplikacije.

Za uspešno sodelovanje pri tem predmetu potrebujete ustrezno predznanje s področja komunikacijskih protokolov in baz podatkov. Pričakujete lahko tudi obilico samostojnega dela in raziskovanja, in branja angleške literature.

O predavatelju
Ivan Pepelnjak, glavni svetovalec za tehnologije v podjetju NIL podatkovne komunikacije, že več kot 20 let načrtuje in sodeluje pri izgradnji velikih telekomunikacijskih omrežij in spletnih aplikacij. V zadnjem času s pomočjo internetnih tehnologij predava o arhitekturi sodobnih podatkovnih centrov, navideznih zasebnih omrežjih, virtualizaciji in IPv6. Preberite si nekaj njegovih člankov, njegov spletni dnevnik ali pa ga spremljajte na Twitterju.

  • Študijski programi
  • Porazdelitev ur na semester
45
ur
predavanj
30
ur
laboratorijskih vaj
  • Izvajalci