• Šifra predmeta:63724
  • Kreditne točke:6
  • Semester: poletni
  • Vsebina

Kaj najprej naredi kuhar, ko skuha omako? Pokusi jo in (običajno) doda še malo popra ali soli. To naredi bolj iz navade, saj je glede na svoje dolgoletne izkušnje in natančno izveden recept prepričan, da je jed odlična.

Kako je s tem pri pisanju programov? Ali zadošča, da programer enkrat požene program in se prepriča, da res deluje? Običajno ne, ker je program za razliko od jedi narejen vsakič po drugačnem receptu, ki je lahko tudi zelo dolg. Poleg tega je pojem ustreznega delovanja bolj nejasen, ker obstaja več vidikov pravilnosti, povrh vsega pa imajo o tem svoja različna mnenja naročnik programa, njegovi uporabniki in programer. Skratka dovolj razlogov, da je treba postopke testiranja sistematično načrtovati (obseg, natančnost, čas), v več različnih fazah ustrezno izvajati in natančno dokumentirati. Številne rešitve so plod zahtevnih raziskav in so vgrajene v različna testna orodja.  V prvem delu tega predmeta boste spoznali vse to, predvsem pa uporabne pristope pri testiranju, ki so plod večletnih izkušenj razvijalcev na tem področju.

Naloga testiranja je ugotoviti čimveč napak, ki jih je treba pred izročitvijo programa naročniku odpraviti. Biti mora ustrezno izvedeno, da odkrije pravo razsežnost števila napak v programu. Vendar nam to nič ne pomaga, če je program prepoln napak. Kako zagotoviti, da bo v programu čimmanj napak? Skrivnost je v postopku izdelave programa, ki mora zagotavljati ustrezno kakovost. V primeru enostavnih programov to mogoče ni tako zahtevno, zaplete pa se pri velikih programih. V tem primeru si lahko pomagamo z modeli in standardi za zagotavljanje kakovosti, ki programerje usmerjajo v to, da celovito in usklajeno razvijajo vse vidike programa. V okviru tega je pomembno tudi to, da merijo različne značilnosti izdelave programa. Znanja o kakovosti programske opreme bodo predstavljena v drugem delu predmeta.

Na našega programerja torej lahko gledamo kot na kuharja, ki dela v veliki restavraciji, kjer si lačne stranke želijo najrazličnejših jedi. Ne glede na to pripravlja jedi natančno po zapisanih receptih in jih sistematično poskuša. Kakršnakoli improvizacija odpade!

  • Študijski programi
  • Porazdelitev ur na semester
45
ur
predavanj
30
ur
laboratorijskih vaj
  • Izvajalci
Nosilec predmeta
Prostor:R2.50 - Kabinet